Vannak napok, amikor az embert nem sürgeti semmi. Hétvége van, a fél város még az ágyban lustálkodik, a szobában félhomály, és az ember csak fekszik, és úgy érzi, hogy végre utolérte önmagát. Az ilyen napokra találták ki az égiek a gofrit. Ahogy a palacsintatésztát ráöntjük a forró serpenyőre, az orrunkat azonnal megcsapja valami földöntúli illat, a hétvégék édes-citrusos aromája. Imádom az élet ilyen fajta, apró, boldog mozaikdarabkáit, és nincs is annál nagyobb öröm, mint másokat is megörvendeztetni ezekkel a gyümölcsökkel megrakott édes falatkákkal.
Hozzávalók 6 adaghoz:
- 10 dkg finomliszt
- 8 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 12 dkg vaj (olvasztva)
- 1 teáskanál sütőpor
- 3 egész tojás
- 2,5 dl tejszín
- egy csipet fahéj
- 1 narancs reszelt héja
A díszítéshez:
- 2 kocka étcsokoládé
- málna, áfonya
- tetszés szerinti gyümölcslekvár
Minden összetevőt összekeverünk egy nagy tálba kézi habverővel. A narancsreszeléket adjuk hozzá a legvégén. A gofrisütőnket közepes hőfokozatra állítjuk. Nem szabad túl melegen sütni, mert különben könnyen megég a tészta. A cukor mennyiségétől nem kell megijedni, mert ez garantálja majd, hogy kívül kicsit ropogós végeredményt kapjunk. Abban az esetben, ha nincs otthon gofrisütőnk, akkor süssük ki úgy, mint egy hagyományos amerikai palacsintát. Az íze ugyanolyan finom lesz.
Amikor elkészült, megszórjuk a gyümölcsökkel, a reszelt étcsokoládéval. illetve porcukrot is hinthetünk rá. Ha nagyon édességhiányban szenvedünk, akkor a lekvár is jó barátunk lesz.
Jó étvágyat hozzá!