Olybá tűnik, hogy a nyár enyhült valamelyest, de azért még mindig jó erőben van. A hőségben a lakatató, hazai ízek nem biztos, hogy a legjobb ötletnek bizonyulnak. Az ember leginkább valami könnyed, frissítő ételre vágyik. Ilyenkor érdemes körbenézni mediterrán barátaink recepteskönyveiben, mert ők bizony nagy mesterei annak, hogy hogy is kell a nagy melegben jóllakni. Ezúttal a török konyhát céloztam meg. Ez a saláta gyakorlatilag csaknem az összes gyroszosnál fellelhető. Legelterjedtebb neve az Ezme. Már számtalanszor ettem ilyet, szóval épp ideje volt, hogy itthon is elkészítsem. Nagyon ajánlom grillételek mellé. A benne találaható menta levelek, és a citrom tökéletes kombináció a szaftos húsok mellé.
Hozzávalók 2 személyre:
- 3 egész paradicsom
- 2 zöldpaprika
- fél kígyóuborka
- 1 vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- egy csokor friss petrezselyem
- egy csokor friss menta
- 1 fél citrom
- 2 teáskanál gránátalalma sűrítmény (pomegranate molasses) -elhagyható
- só, bors
- 2 evőkanál olívaolaj
- fél teáskanál szömörcepor (elhagyható)
- 2 evőkanál paradicsompüré
Ahogy a receptből is látszik van két hozzávaló, ami elsőre idegennek tűnhet: a gránátalma sűrítmény és a szömörce. Ázsiai fűszerboltokban mindkettő megtalálható. Sőt szömörceport még nagyobb élelmiszerboltokban is láttam. Természetesen mindkettő elhagyható, de nagyot dob az ízén, ha sikerül beszerezni.
Lássunk is neki! A paradicsomokat egy éles késsel kereszt alakban beirdaljuk, és lobogó vízbe dobjuk őket néhány másodpercre. Ezután egy mozdulattal eltávolítjuk a bőrüket. Nagyon-nagyon apróra vágjuk őket. Ugyanígy teszünk a paprikával, a vöröshagymával és a kígyóuborkával is. Tényleg érdemes elszöszölni vele, mert minél apróbb végeredményt kapunk, annál jobban át tudják majd járni a salátánkat az ízek. Mikor végeztünk a folyamattal, egy salátástálban összeforgatjuk őket, ráfacsarjuk a citromot, hozzáadjuk a paradicsompürét, az olívaolajat, rázúzzuk a fokhagymát, végül hozzáadjuk az összes maradék hozzávalót (fűszerek+ apróra vágott menta és petrezselyem + gránátalma sűrítmény). Nagyon alaposan keverjük össze, és már mehet is a hűtőbe. Fontos, hogy elég időt hagyjunk neki hűlni. Minél hidegebb, annál finomabb.
Jó étvágyat hozzá!