Akárhányszor betévedek egy török étterembe, egy dolgot biztos, hogy rendelek: török lencselevest. Nagyon szeretem az ízét. Kicsit fanyar, kicsit pikáns, és nagyon tápláló. Már régóta szerettem volna elkészíteni, és most végre sikerült is.
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 fej vöröshagyma
- 200 g vöröslencse (nem kell előre beáztatni)
- 2 közepes szál sárgarépa
- 1,5 dl húsleves alaplé
- 50 g teavaj
- Só, bors, őrölt fűszerkömény
- 1 teáskanál őrölt pirospaprika
- 1 mokkáskanál csili
- 1 teáskanál szárított mentalevél
- fél citrom leve
- 50 g paradicsompüré
A hagymát felkockázzuk és megfuttatjuk a vajon. Ezután ráöntjük paradicsomszószt, és hozzáadjuk az összes fűszert. Rádobjuk a felkarikázott répákat, majd felöntjük húsleves alaplével. Beletesszük a lencsét is, majd teljesen puhára főzzük a hozzávalókat. Levesszük a tűzről, és egy botturmix segítségével pépesítjük. Ha túl sűrű, akkor adhatunk hozzá egy kis vizet. Mehet is vissza a tűzre. Belefacsarjuk a citrom levélt, és újra felforraljuk az egészet.
Frissen őrölt borssal, és citromkarikával tálaljuk.
Jó étvágyat hozzá!