Tréfli

Grillezett dorada, pikáns mángoldkörettel

2017. szeptember 12. - Hársfalvai Hajnalka

Bár már beköszöntött az ősz, azért még érdemes kicsit visszakacsintani a nyárba, és kihasználni a jóidőt arra, hogy minél többet töltsünk a szabadlevegőn. Ennek egyik kiváló módja a grillezés. De, hogy ne kelljen sokat álldogálni a tűz mellett, érdemes hallal próbálkozni. 

Két hete Nájemi barátnőmmel ellátogattunk a mesés Rovinjba, ahol illegalitásban tudtunk csak sütni/főzni. A házinéni folyamatosan üldözött minket, de mi ennek ellenére remek fogásokkal örvendeztettük meg magunkat. Egy 10 nm-es miniszuterénből mindent kihoztunk, amit csak lehetett. Vittünk magunkkal mini rezsót, és elektromos grillsütőt is. Azt hiszem az a lakás még nem látott ilyet. Természetesen a nyaralás végén igen komoly feddésben részesítették tetteinket. "You are cooking all the time."- hangzott el a dörgedelmes fenyítés. Ennek ellenére megérte minden egyes falat, mert csodásan kiegészítette a nyaralásunkat. Az egyik este találtuk ki, hogy sütünk halat. Találtunk is a helyi boltban csuda friss dorada halakat. Ezt töltöttük meg minden földi jóval. Ilyenkor tudom csak igazán sajnálni, hogy nem tenger mellett élek.... Nincs jobb a tengeri herkentyűknél!!! :-)

img_7151.JPG

 Hozzávalók 2 személyre:

- 2 egész dorada/ vagy bármilyen tengeri hal

- 1 egész citrom

- 10 koktélparadicsom

- 5 gerezd fokhagyma

- 200 g friss mángold

- 3 közepes főtt, felkockázott burgonya

- só, bors

- fél deci száraz fehérbor

- friss petrezselyem

- vaj

A citromot és a paraidicsomokat felkarikázzuk. A halak hasát alaposan kimossuk és besózzuk. Ezután beletöltjük a citromot, a paradicsomot, a petrezselymet és két gerezd fokhagymát (vékony szeletek formájában)

Ezután mehet is a grillre. Amíg sül, elkészítem a köretet. A vajon megfuttatom a maradék fokhagymát, és ráöntöm a megmosott mangoldot. Puhára fonnyasztom, és ráöntöm a bort, majd sózom, borsozom. Elpárolom a folyadékot és a legvégén hozzáforgatom a főtt krumplikat is. Kész is a köret. Nem túl bonyolult, viszont nagyon tápláló.

A halak esetében nem szabad megijedni tőle, ha kicsit feketés színt kap. Pont ettől lesz olyan pompásan finom.

Jó étvágyat hozzá!

img_7150.JPG

süti beállítások módosítása