Ilyenkor Karácsony előtt valljuk meg, az ember már nem igazán szeret macerás ételekkel bíbelődni. Azt hagyjuk meg a Szentestét megelőző napokra. Ugyanakkor a hideg, nyírkos napok miatt viszont mindannyian házias, meleg ételekre vágyunk. A látszólag egymásnak ellentmondó igények kielégítésére talátam ki az én tárkonyos-fehérboros csirkepitémet.
Viszonylag egyszerű elkészíteni, és mennyei íze van.
Hozzávalók 6 főre:
- 1 kg csirkemellfilé
- 4 szál sárgarépa
- 1 kisebb gumó zeller
- 2 evőkanál dijoni mustár
- 100 ml főzőtejszín
- 2 dl száraz fehérbor
- 1 evőkanál szárított tárkony
- fél citrom leve
- 100 g zöldborsó / gomba
- só, bors
- 1 csomag fagyasztott leveles tészta
- 3 gerezd fokhagyma
- 50 g teavaj
- 1 tojássárgája
- 2 evőkanál liszt
A húst és a zöldséget azonos nagyságúra kockázzuk (lehetőleg minél apróbbra). Egy nagyobb edényben felhevítjük a vajat, és rádobjuk a répát és a zellert. Ezután jöhetnek a csirkemellkockák. Sózzuk, borsozzuk, és beletesszük a tárkonyt is. Alaposan megpirítjuk a csirkemelllet. Ezután rákanalazzuk a lisztet, és néhány perc elteltével felöntjük a fehérborral. A mustárt összekeverjük a tejszínnel, és ezt is a csirkés raguhoz adjuk. Addig forraljuk, amíg alaposan besűrűsödik.
A sütőt előmelegítjük légkeveréses módban 200 fokra.
Sütőtálakat veszek elő, amiket kivajazok, és amikbe ezt követően belekanalazom a tárkonyos csirkeragut. Ezután befedem őket a leveles tésztával, és a maradékkal kidekorálom a tetejüket. Egy fogpiszkáló segítségével kilyukasztgatom a felszínét, hogy a gőz tudjon majd távozni. Ezután megkenem őket a tojássárgájával, majd beteszem 20 percre a sütőbe. Mikor aranybarnára sül a tészta, akkor van kész.
Krumplipürével tálalom...
Jó étvágyat hozzá!