Tréfli

Legolaszabb nyári vargányás rizottó

2018. július 10. - Hársfalvai Hajnalka

Az igazat megvallva nem igazán vagyok az a rizses típus. Tudom, hogy mennyire egészséges, de valahogy mindig is száraznak éreztem. Aztán jött a rizottó, és megváltoztatta a véleményem alapjaiban. A rizottó igazából egy mennyei egytálétel, ami vetekszik a legfinomabb olasz tésztákkal. Szinte bármivel variálhatjuk, ám három nagyon fontos hozzávalót semmiképp sem hagyhatunk el belőle: fehérbor, vaj, és parmezánsajt. Ha még egy kis húsleves alaplével is megspékeljük, akkor elértük a tökéletesség csúcsát.

Azonban úgy éreztem, hogy még nem állok meg ezen a szinten. Ahogy a művel latin mondaná: "Sic itur ad astra" - Így jutunk el a csillagokig :-) Vettem egy adag vargányát is. Ugyan csak fagyasztottat találtam, de ebben a gombafajtában az a csodálatos, hogy még így is megőrzik azt a bámulatosan finom ízét. Tálaláskor hozzásütöttem egy kis libamájat is ,de természetesen enélkül is tökéletesen megállja a helyét. 

riz.JPG

Hozzávalók 4 személyre:

- 40 dkg rizottó rizs

- 2 dl száraz fehérbor

- 15 dkg reszelt parmezán

- 15 dkg teavaj

- 1 fej vöröshagyma

- 1 l húsleves alaplé

- 30 dkg fagyasztott vargánya

- friss petrezselyem

- só, bors

- olívaolaj

 A vöröshagymát felkockázom, és olajon megdinsztelem. Ezután ráöntöm a rizottó rizst, és néhány perc elteltével felöntöm a fehérborral. Ezután hozzáadom a vaj felét.

Egy másik edényben felforrósítom a húsleves alaplevet, és egy merőkanál segítségével fokozatosan rizshez adagolom. Mindig hagyom, hogy elpárolódjon a folyadék. Fontos, hogy folyamatosan felügyelet alatt legyen az étel, mert könnyen odaég. A sóval óvatosan kell bánni, mivel a parmezán és az alaplé is sós. Borsot is teszek bele. Amikor már majdnem puha hozzáadom a vargányát, és a maradék vajat, illetve a sajt felét. Eközben apróra vágom a petrezselymet, amit azonnal hozzá is öntök. 

 Ha teljesen puha, nincs más hátra, minta tálalás. Friss parmezánnal és még egy csipet petrezselyemmel a tetején teszem az asztalra.

Buon appetito!

süti beállítások módosítása