Tréfli

Ünnepekre hangolódva

sütőtökös créme brulee

2016. november 24. - Hársfalvai Hajnalka

Azt hiszem az őszi szezon vége felé járva a fülünkön folyik ki a sütőtök krémleves. De akkor mégis mihez kezdjünk ezzel a gyönyörű narancsszínű vitaminbombával? Alakítsuk át kedvenc desszertünkké!

Cseppet sem bonyolult, és a siker garantált.

img_2377.JPG

Fontos tudnivaló erről az édességről: Aki nem szereti a sütőtököt, annak ebben a formájában sem fog ízleni az étel. Aki viszont igen, az az egekbe fogja magasztalni desszert formában újjászületve.

Hozzávalók:

1 kisebb, vagy egy nagybb sütőtök fele sütőben megsütve, héj nélkül, pürésítve

3 evőkanál cukor

2,5 dl tejszín

 5 tojássárgája

csipetnyi fahéj

csipetnyi őrölt szerecsendió

1 rúd vanília kikapart belseje

1 narancs lereszelt héja és kifacsart leve

3 db szegfűszeg

2 evőkanál barnacukor 

Amit fontos megjegyezni, hogy ez azért egy tömény desszert. Nem azért mert túl édes lenne, hanem inkább azért mert annyi íz található meg benne, hogy szerintem a kevesebb több. Így érdemes kisebb adagokat kimérni.

A tejszínt a cukorral, a fűszerekkel és a narancshéjjal felmelegítjük, hogy jó alaposan kiolvadjanak az ízek. Amíg melegszik, 5 tojássárgáját alaposan összekeverünk, és fokozatosan hozzáöntjük a felmelegített tejszínt a sárgájákhoz. (Nagyon fontos, hogy a tejszínes keverék menjen a sárgájához és ne fordítva, nehogy omlettet kapjunk a brulee helyett) Ehhez hozzákeverjük a narancslevet és a tökpürét. Egységes homogén masszát kell kapnunk. Ezt a masszát apróbb hőálló tálkákba porciózzuk. A tálkákat egy nagyobb edénybe tesszük és felöntjük az edények kétharmadáig vízzel.

Mehet is a sütőbe 150 fokra kb 30 percre. Azért írtam, hogy kb. mert ez attól is függ, hogy mekkora edénykékbe tudtuk porciózni a brulee-t. Ha kisebbekbe, akkor elég lesz 25 perc is, ha nagyobbakba, akkor lehet, hogy 40 perc is kell neki. A lényeg az, hogy a rezgését kell figyelni. Akkor jó, ha nagyjából puding szerű, de azért még remeg a teteje. Később a hűtés során úgyis meg fog majd teljesen dermedni.

Ha kész ez a remek édesség, már mehet is jó pár órára a hűtőbe. Tálaláskor a tetejére szórunk néhány kanál barnacukrot és konyhai fáklyával ráégetjük. Akkor jó, ha a kiskanállal megütögetve kocogó hangot hallunk.

Micsoda hang is az, amikor a kiskanalunk áttöri a cukor réteget! Muszáj kipróbálnotok! 

süti beállítások módosítása