Tréfli

Betlehemi pásztorok kedvence

karácsonyi pásztorpite

2016. december 14. - Hársfalvai Hajnalka

Két napja érkeztem meg Hollandiába a családomhoz, akik már több mint egy éve itt élnek, és szavamra mondom, hogy már most karácsonyi lázban égünk. Mivel sajnos csak nagyon kevés időt tudunk együtt lenni, így ilyenkor minden egyes közösen megélt nap olyan, mint egy mini karácsony. 

Az az érzésem, hogy itt nemcsak a család, de a fantasztikus alapanyagok is igencsak motiválni fognak a főzésben.

A következő néhány hétben olyan fogásokat igyekszem majd elkészíteni, amik bárki szentesti vacsoraasztalára boldogan rákerülnének. Hamarosan ellátogatok majd Európa legnagyobb piacára, ami itt Hágában leledzik, és telepakolom a biciklim kiskosarát mindenféle friss hallal és zöldséggel.

De hogy addig se unatkozzak, összedobtam egy klassz karácsonyi pásztorpitét. Melegen ajánlom azoknak, akiknél nagy a család és nem szeretnek sokat bajlódni a főzéssel, ugyanakkor valami különlegeset szeretnének az asztalra tenni.

img_2645.JPG 

Hozzávalók 6 személyre:

- 1 kg darált bárányhús / marhahús - ki melyiket szereti jobban

- 1,5 kg főtt krumpli

- 5 szál közepes sárgarépa

- 500 g zöldborsó

- 100 g paradicsompüré

- 1,5 dl világos sör

- 1 tk csípős csili

- 1 tk őrölt szegfűszeg

- 1 tk őrölt fahéj

- 2 fej vöröshagyma

- 3 ek worcestershire (de jó, hogy nem kell kiejtenem, csak leírnom :-) )

- 3 tojássárgája

- 2 ek vaj

- 1dl tejszín

- ha azt akarjuk, hogy a darálthús ne tapadjon össze, akkor egy evőkanál liszt

- 30 dkg reszelt Gouda sajt / más sajt is megteszi, dehát ha az ember már az illatos sajt otthonában van, akkor mégiscsak itteni sajtokból válogat 

A vöröshagymakockákat vajon üvegesre pároljuk egy nagyobb serpenyőben, majd beletesszük a marhahúst és egy teáskanál lisztet, kifehéredésik pirítjuk. Míg pirul sózzuk, borsozzuk.

(Ezen a ponton abba kell hagynom az írást. Ugyanis az ablakon kipillantva, most láttam meg egy család zöld színű papagájt. Itt, hála egy őrült természettudósnak, aki egyszer szabadon engedte a több száz tenyésztett papagáját, elszaporodtak ezek a kedves kis madarak. A velem szemben lévő fán példának okáért most több papagáj ül, mint galamb. )

Na jó, térjünk vissza a főzéshez, elvégre azért vagyunk most itt. Ott tartottunk, hogy a húst körbepirítottuk. Most jöhet a paradicsompüré. Ezután pedig az összes fűszer, és a kimondhatatlan nevű worcestershire szósz. A répákat lereszeljük, és reszelt formában a ragúhoz adjuk. Amint összerottyant már mehet is bele a sör és a zöldborsó. Kb. 20 percet főzzük. Addig a krumplinak is van ideje megfőni. Ha puha a krumpli, összetörtjük és krumplipürét készítünk belőle azzal a különbséggel, hogy ezúttal hozzáadunk 3 tojássárgáját, borsot, és reszelt sajtot. 

És már jöhet is a "pite" összeállítása. Egy hőálló tál aljába halmozzuk a bárány/marhahús ragút, és a tetejére simítjuk a krumplipürét. Előmelegített 200 fokos hőkeveréses sütőbe tesszük 20 percre, majd átállítjuk a sütőt grill fokozatra, és egy maréknyi sajtot olvasztunk a pite tetejére.

Azon melegében tálaljuk is. Nekem személy szerint ez az adag két egész kör alakú jénai edényre volt elegendő. Ami roppant hasznosnak bizonyult, ugyanis az egyiket vacsorára a másikat pedig másnap ebédre tudtam tálalni. Hogy minél jobb legyen az élmény a második edényt csak másnap tettem be a sütőbe. Ezt a trükköt karácsony környékén hasznos olykor bevetni.

Mindenkinek nagyon jó étvágyat kívánok, és fantasztikus családi beszélgetéseket az asztal körül!

süti beállítások módosítása