Tréfli

Ezért piros Rudolf orra

Konyakos szarvas, mákos nudlival

2016. december 26. - Hársfalvai Hajnalka

Sokat töprengtem rajta, hogy mi legyen a karácsonyi vacsora. Erre az alkalomra az ember szeret valami különlegességgel előrukkolni. Így esett a választásom a szarvasra. Ahogy már a korábbi receptjeimben is észrevehettétek, szeretek alkohollal főzni. Annyira gyönyörűen bele tud simulni az íze az ételbe, hogy kár kihagyni.

img_2866.JPG

A vadhúsokhoz véleményem szerint igencsak passzol a konyak. Ráadásul, ha veszünk egy üveggel belőle, még a vacsora mellé is marad a kontyalávalóból. Ami még illik hozzá az a narancs, és bármi olyan fűszer, amit ilyenkor karácsonykor használni szoktunk.

Hozzávalók 6 személyre:

- 2 kg szarvashús (Ami engem illet, én  combhúst vettem. Muszáj őszintének lennem, egyszerűen rémségesen nehéz volt megtisztítanom. Lehet, hogy rossz volt a beszerzési helyem, de az is lehet, hogy nem ezt a részét kell venni a szarvasnak. Legközelebb inkább a gerincrésszel fogok próbálkozni. Lényeg a lényeg, hogy elég sok időt vesz igénybe a pucolás, de amikor végül készen vagyunk az étellel rájövünk, hogy bizony megérte azt a sok vesződséget.)

- 1-2 dl konyak

- 2 egész narancs

- 5 egész szegfűszeg

- 200 g bacon felkockázva

- áfonyalekvár/ paradicsompüré (Jómagam paradicsompürét használtam, de aki szereti az édes ízeket keverni a sóssal, annak biztos vagyok benne, hogy a lekváros változat fog tetszeni.)

- vöröshagyma

- fokhagyma

- 50 g vaj

- 3 szál sárgarépa

- 2 kocka étcsokoládé (Ettől lesz csak igazán pikáns az ételünk)

- babérlevél

Miután megtisztítottam a húst, felkockázom őket. A vajon megfuttatom és körbepirítom őket. Ebben a stádiumban még nem használok fűszereket, különben még meg találnának keményedni a szarvaskockák. Ha megpirultak, kiszedem őket egy tálra. A megmaradt vajon pedig üvegesre párolom a vöröshagymát, majd a bacon kockákat. Ezután hozzázúzom a fokhagymákat, és ráteszem a paradicsomszószt. Kicsit odakapatom, majd hozzáadom a felkarikázott sárgarépákat. (ha van otthon zellerszáram, akkor azt is rakhatunk bele. Csak még zamatosabbá teszi a ragút). Ennél a pontnál visszatesszük a húsokat is. A hús hamarosan levet fog engedni. Ekkor öntjük hozzá a konyakot, és tesszük bele a babérleveleket, a csokit és a szegfűszegeket. Ha ezzel is megvolnánk az egyik narancs héját belereszeljük, illetve a leveiket pedig belefacsarjuk. Közepes lángon kb két órán keresztül vajpuhára pároljuk.

Ezalatt van időnk a nudlival foglalatoskodni. Ehhez az alábbiakra lesz szükségünk:

- 500 g főtt burgonya

- 2 tojás

- 30 g kukoricakeményítő

- 100 g liszt

- 50 g egész szemű mák

A megfőtt, összetört burgonyát összekeverem a többi hozzávalóval. A tésztából tetszés szerinti nudliformákat formázok, és lobogó vízben kifőzöm őket. Akkor vannak készen, ha a feljönnek a víz tetejére. Leszűröm az összeset, és vajon nagyon enyhén megfuttatom őket, végül egy kis adag mákban megforgatom őket.

Szerintem roppant íncsiklandó ez a fogás, és egészen biztos vagyok benne, hogy lenne emberfia, akinek ez ne ízlene. A részeges szarvas szinte szétolvad az ember szájában!

Mindenkinek boldog karácsonyt! 

süti beállítások módosítása