Tréfli

Elfolyós reggelekre

buggyantott tojás, angol muffin ágyon, avokádós mártással és pirított feketeerdő sonkával

2017. január 15. - Hársfalvai Hajnalka

Rajongok a vasárnap reggelekért. Amikor, ha akarsz még reggel tízkor is pizsamában vagy. A nap reggeli sugarai besütnek az ablakon, szürcsölöd a kávéd, és kizárod a teljes világot. Csak te vagy, és a kávéd. Ilyenkor nem űz senki, a problémák még alszanak, és az álom és az ébrenlét kellemes határán egyszerűen végtelenül könnyűnek érzed magad. Az ilyen reggelekre találták ki a buggyantott tojást. Ahogy kettévágod a fehérjeréteget, és kibuggyan a gyönyörűséges sárgája.... Komolyan mondom az a sárgája épp olyan, mint ezeken a reggeleken a lelkem. És, hogy hogy fokozzuk a hatást? Igyunk meg bátran mellé egy pohár pezsgőt. Tudnillik, ha az ember már délelőtt iszik, az bizony alkoholizmus, de ha egy Sunday brunch keretein belül teszi mindezt, az bizony ELEGANCIA :-)

img_2994.JPG

Ja és, hogy még élvezetesebb legyen az egész, összeállítottam egy rövid lejátszási listát, ami tökéletes aláfestése a ezeknek  a reggeleknek:

- Her morning elegance 

- Szeretem a reggelt

- Easy like Sunday morning - hogy is hagyhatnám ki a keverésből :-) 

- Sunday morning - Maroon 5

Hogy a nagy "rohanásban" ne felejtsük el, íme a recept:

2 főre:

- 4-5 egész tojás (M-es)

Az angol muffinhoz:

- 21 dkg búza finomliszt

- 15 g vaj

- 1 kanál cukor (akár evőkanál is lehet :-) )

- 1 kiskanál só

- 1 dl tej

- 1-evőkanál kukoricaliszt

- 1 teáskanál élesztőpor

Az ál-hollandi avokádó szószhoz:

- 1 kisebb lime

- 1 egész érett avokádó

- olívaolaj (1-2 evőkanál)

- só, bors

 

- egy csomag fekete erdei sonka

Összekverjük az angol muffin hozzávalóit. Alaposan átgyurjuk, hogy a vaj mindenhová eljusson a tésztán belül, majd félretesszük kb egy fél órára. Addig egy botturmix segítségével elkészítjük az összes hozzávalóból az avokádókrémet. 

Ha eleget pihent a tészta, kinyújtjuk a tésztát kb 3 cm vastagra és egy pogácsaszaggató segítségével kisebb körökre osztjuk. Ha nincs otthon pogácsaszaggató, akkor poharat is használhatunk. Ezalatt egy serpenyőben közepes lángon hevítünk egy kis teavajat. Eredetileg a nagy szakácsok azt mondják, hogy nem kell zsiradékot rakni a muffinok alá, mert anélkül is megy, de én nem kockáztattam. A közelükben sem vagyok, úgyhogy ilyen esetekben én mindig biztonsági játékos vagyok. Mindkét oldalukat aranybarnára pirítjuk, és félretesszük. Ugyanaebben a serpenyőben elkezdjük a feketeerdő sonkákat megpirítani, és ezzel párhuzamosan felteszek egy közepes lábasban vizet forrni. Nem szeretek bele ecetet tenni, mert kicsit átveszi a tojás az ízét. Ehelyett a következő módszert alkalmazom. A tojásokat egyesével egy csészébe ütöm, és egy óvatos mozdulattal, egyiket a másik után belefordítom a vízbe. Ami a vizet illeti, nem szabad ,hogy zubogjon. A szakirodalom azt írja, hogy 85 fokosnak kell lennie, de ki az, aki nekiáll méricskélni. Azért mégsem kémiaórán vagyunk! :-) A lényeg az, hogy akkor jó a víz, amikor apró buborékok vannak a felszínén, de még nem forr. Kb 2 percig hagyjuk benne a vízben. Ezalatt a sonkák is átpirulnak. Most jöhet a tálalás. A tojást és az avokádókrémet az angol muffinra halmozzuk, a sokát pedig mellé szedjük. A végén boros törünk a tojás tetejére. 

Egyszerűen tökéletes! Mennyei érzés lesz belehasítani a tojásba!

Mindenkinek csodás reggelt kívánok!

 

süti beállítások módosítása