Tréfli

Indiai céklás dosa

pattogatott mustármagos töltelékkel

2017. február 07. - Hársfalvai Hajnalka

Sokan idegenkednek a céklától, mert valószínűleg mindenki fejében a céklabefőtt él, ami azért valljuk meg nem mindenki szívébe lopta be magát. De ez a zöldség sokkal többet rejt magában, mint gondolnánk. Ha ügyesen készítjük el, fantasztikus ízeket komponálhatunk belőle, és a színe is pompázatos.

A dosa, az indiaiak sós palacsintája. Gyakorlatilag bármivel meg lehet tölteni. Készíthetjük zöldséges formában, de tehetünk bele húst is. Az én változatomba krumpli került, de így is nagyon laktató főétel lett belőle. 

img_3066.JPG

Eredetileg a dosa vízben áztatott rizsből és lisztből készül. De manapság nincs ideje az embernek arra, hogy napokig érleljen valamit, amit azután még pépesíteni, és paszírozni is kell. Így a legkönnyebb az, ha rizslisztet használunk, amivel pont ugyanolyan finom lesz a végeredmény, csak kevesebb munkával. 

Hozzávalók 2 főre:

A dosa-hoz:

- 3 szem cékla

- 1 bögre rizsliszt

- 1 bögre lencseliszt

- 1 bögre víz

- 1 teáskanál sütőpor

- 1 teáskanál, olívaolaj

- 1csipet só

A töltelékhez:

- 1 teáskanál mustármag

- 1 teáskanál garam masala

- 3 egész krumpli felkockázva

- 1 teáskanál kurmuma

- 1 mokkáskanál őrölt csili

A dosahoz összekeverjük az összes hozzávalót, a céklát kivéve. Ami a vizet illeti, figyeljünk rá, hogy ne legyen túl folyós a végeredmény, mert még a cékla is higítani fog valamelyest rajta. Nem minden esetben kell egy teljes bögrényi. Figyeljük közben, és igény szerint apránként adagoljuk hozzá. A céklát megházomozom, apróra vágom, és egy botturmix segítségével pépesítem. Ezután ha van hozzá türelmünk egy szürőn keresztülpaszírozzuk. Az átpaszírozott céklát belekeverjük a dosa tésztába. Egyszerűen valami pompázato pink színt fogunk kapni. Egy palacsintasütőben kanalazzuk a tésztát, és egy evőkanál segítségével, körkörös mozdulatokkal egyenletesen eloszlatjuk. Amikor kezd buborékos lenni a felszíne, megfordítjuk.

A töltelékhez egy serpenyőben kipattogtatjuk a mustármagokat. Mindenképp tegyünk a művelet közben rá fedőt, különben palotaforradalom lesz a konyhánkban :-) Ha már mind kipattogot, hozzáadom a garam masala pasztát, a kurkumát, és alaposan összeforgatom a krumplikkal. Ha szeretjük a csípőset, akkor egy kanál őrölt csilit is adhatunk hozzá. 

Ennyi az egész :-) A palacsintákat megtöltöm a krumplis töltelékkel. Igény szerint joghurttal a tetején tálalom.

Egszerűen káprázatosan néz ki egy a pink palacsinta. :-)

Mindenkinek jó étvágyat kívánok hozzá! 

süti beállítások módosítása