Már majdnem itt a tavasz, és azt hittem, hogy most már megúszom betegség nélkül ezt a téli szezont, de az utolsó pillanatban elhasaltam, és persze kidőltem, mint farkas a kanyarban. Gyakorlatilag napok óta úgy érzem, hogy kihalófélben van a fajtám. Természetesen én ilyenkor sem bírok magammal. Muszáj volt főznöm valamit, de mivel ahhoz már nem volt erőm, hogy lemenjek a boltba így abból dolgoztam, ami volt otthon. Így született meg az én vitaminpótló sütőtökös kuszkuszom.
Hozzávalók 4 főre:
- 30-40 dkg sütőtök (avagy igazi nevén sonkatök)
- 20 dkg fetasajt
- 10 dkg bébispenót
- 3 gerezd fokhagyma
- olívaolaj
- 250 g kuszkusz
- 450 ml húsleves alaplé
- 1 teáskanál őrölt kömény
- fél teáskanál őrölt csili
- fél teáskanál őrölt kurkuma
- egy csipet őrölt szegfűszeg
- só
- bors
- egy friss piros csili
A sütőtököt meghámozom, kimagozom, és felkockázom. Kb fél dl olívaolajba beleszórok sót, borsot, a köményt, a szegfűszeget, az őrölt csilit, és a kurkumát. Alaposan összekeverem, majd a sütőtökkockákat beleforgatom a pácba. A sütőt légkeveréses üzemmódra állítom, és 200 fokon kb fél órán át sütöm a tököket, egészen addig, amíg teljesen meg nem puhulnak. Ezidő alatt elkészítem a kuszkuszt. Ehhez felforralom a húsleves alaplevet, majd ezt követően ráöntöm a kuszkuszra, jól megkeverem, hozzáadok egy evőkanál olívaolajat (ez garantálja, hogy a szemek ne ragadjanak össze), végül fedőt teszek rá, és félreteszem negyed órára. A fokhagymákat összezúzom, és vajon megfuttatom. Ezután hozzáadom a spenótleveleket, és sózom. Tényleg csak egy percet adok neki, és már le is veszem a tűzről, hogy minél több vitamin maradjon benne, másrészről így a gyönyörű friss zöld színét is megőrzi. Ezután felkockázom a feta sajtot, és a friss csilit is.
Nem maradt más hátra, mint minden összetevőt alaposan összekeverni. Ha kicsit száraznak érezzük, akkor adhatunk még hozzá olívaolajat.
Nagyon frissítő ez a fogás, egészséges, és szerintem segít hamarabb kilábalni a betegségből!
Jó étvágyat hozzá!