Ezen a hétvégén vendégül láttam kedves barátosnémet, és igyekeztem minél jobban kitenni magamért. Ezért is határoztam úgy, hogy valami úri fogással rukkolok elő, így esett a választásom a lazacra. Ezt az ételt igazából nem egy nagy ördöngősség elkészíteni, főleg akkor, ha előre elkészítjük a tésztát, vagy ha bolti változatot használunk. A leveles tészta elkészítése nem egyszerű folyamat. Mindenkinek javaslom, hogy az életben egyszer azért próbálkozzon meg vele, de szavamra mondom, hogy a bolti, előre elkészített változata is ugyanolyan finom, ráadásul jópár órát megspórolhatunk vele az életünkből. Szóval ne legyen lelkiismeret furdalásunk, ha nem érezzük elég erősnek magunkat a gyúráshoz :-)
A lazacwellington lényege, hogy a lazacra ráhalmozunk egy kupac spenótos tölteléket, és az egészet bebugyoláljuk egy vékony tésztarétegbe, majd ropogós barnára sütjük az egészet. Annyira nagyon finom lesz a végeredmény.
Lássunk is hozzá!
Hozzávalók 4 személyre:
A tésztához:
- 30 dkg + 5 dkg búza finomliszt
- 40 g + 250 g teavaj
- 3 tojás sárgája
- 1,5 dl víz (nagyon hideg)
- kis só
A töltelékhez:
- 4 szelet lazacderék
- egy zacskó bébispenót
- 3 gerezd fokhagyma
- fél dl száraz fehérbor
- 100 g natúr sajtkrém
- 1 egész friss piros csili
- 1 egész tojás
- só, bors, őrölt szerecsendió
A hideg vajat összekeverem 30 g liszttel, és két sütőpapír közt vékony rétegre nyújtom, majd beteszem a hűtőbe.
Egy tálban összekeverem a tojásokat a maradék liszttel, vajjal, sóval és vízzel. Egy nyújtódeszkán alaposan átgyúrjuk, és ha igényli, akkor még további lisztet adunk hozzá úgy, hogy már ne ragadjon a kezünkre. Ezután félretesszük fél órára. A pihentetés után kinyújtjuk, majd a szintén kinyújtott vajat rátesszük és félbe, majd megint félbe hajtjuk, és újra visszatesszük a hűtőbe fél órára. Ezután megint kinyújtjuk, és ismét félbe, majd félbe hajtjuk. Ezt a mozdulatsort még egyszer megismételjük. Ezt követően ha akarjuk le is fagyaszthatjuk, de egy napig lefóliázva a sima hűtőben is eláll.
A töltelékhez vajon megfuttatjuk a fokhagymát, és rádobjuk a spenótot. Megfonnyasztrjuk, és ráöntjük a bort. Ezután felkockázzuk a csilit, azt is rádobáljuk, végül jöhet a natúr sajtkrém. Alaposan összekeverjük.
A lazacokat sózom, borsozom, illetve őrölt szerecsendiót is teszek rá (ízlés szerint). Rákanalazok egy-egy kupac spenót tölteléket, majd bebugyolálom a kinyújtott levelestésztába. Egy éles kés segítségével átlósan beirdalom a tésztát, és egy felvert tojással megkenem a felszínét. 180 fokon aranybarnára sütöm a batyukat. A végén krumplipürével és a spenótos töltelék maradékával tálalom azon melegében.
Jó étvágyat hozzá!