Tréfli

Omlós tésztába takart lazacwellington

2017. március 09. - Hársfalvai Hajnalka

Ezen a hétvégén vendégül láttam kedves barátosnémet, és igyekeztem minél jobban kitenni magamért. Ezért is határoztam úgy, hogy valami úri fogással rukkolok elő, így esett a választásom a lazacra. Ezt az ételt igazából nem egy nagy ördöngősség elkészíteni, főleg akkor, ha előre elkészítjük a tésztát, vagy ha bolti változatot használunk. A leveles tészta elkészítése nem egyszerű folyamat. Mindenkinek javaslom, hogy az életben egyszer azért próbálkozzon meg vele, de szavamra mondom, hogy a bolti, előre elkészített változata is ugyanolyan finom, ráadásul jópár órát megspórolhatunk vele az életünkből. Szóval ne legyen lelkiismeret furdalásunk, ha nem érezzük elég erősnek magunkat a gyúráshoz :-)

A lazacwellington lényege, hogy a lazacra ráhalmozunk egy kupac spenótos tölteléket, és az egészet bebugyoláljuk egy vékony tésztarétegbe, majd ropogós barnára sütjük az egészet. Annyira nagyon finom lesz a végeredmény.

img_3687.JPG

Lássunk is hozzá!

Hozzávalók 4 személyre:

A tésztához:

- 30 dkg + 5 dkg búza finomliszt

- 40 g + 250 g teavaj

- 3 tojás sárgája

- 1,5 dl víz (nagyon hideg)

- kis só 

A töltelékhez:

- 4 szelet lazacderék

- egy zacskó bébispenót

- 3 gerezd fokhagyma

- fél dl száraz fehérbor

- 100 g natúr sajtkrém

- 1 egész friss piros csili

- 1 egész tojás

- só, bors, őrölt szerecsendió

 A hideg vajat összekeverem 30 g liszttel, és két sütőpapír közt vékony rétegre nyújtom, majd beteszem a hűtőbe.

Egy tálban összekeverem a tojásokat a maradék liszttel, vajjal, sóval és vízzel. Egy nyújtódeszkán alaposan átgyúrjuk, és ha igényli, akkor még további lisztet adunk hozzá úgy, hogy már ne ragadjon a kezünkre. Ezután félretesszük fél órára. A pihentetés után kinyújtjuk, majd a szintén kinyújtott vajat rátesszük és félbe, majd megint félbe hajtjuk, és újra visszatesszük a hűtőbe fél órára. Ezután megint kinyújtjuk, és ismét félbe, majd félbe hajtjuk. Ezt a mozdulatsort még egyszer megismételjük. Ezt követően ha akarjuk le is fagyaszthatjuk, de egy napig lefóliázva a sima hűtőben is eláll.

A töltelékhez vajon megfuttatjuk a fokhagymát, és rádobjuk a spenótot. Megfonnyasztrjuk, és ráöntjük a bort. Ezután felkockázzuk a csilit, azt is rádobáljuk, végül jöhet a natúr sajtkrém. Alaposan összekeverjük.

A lazacokat sózom, borsozom, illetve őrölt szerecsendiót is teszek rá (ízlés szerint).  Rákanalazok egy-egy kupac spenót tölteléket, majd bebugyolálom a kinyújtott levelestésztába. Egy éles kés segítségével átlósan beirdalom a tésztát, és egy felvert tojással megkenem a felszínét. 180 fokon aranybarnára sütöm a batyukat. A végén krumplipürével és a spenótos töltelék maradékával tálalom azon melegében.

Jó étvágyat hozzá!

süti beállítások módosítása