Most, hogy megérkezett a tavasz, nincs is annál jobb, mint kiszabadulni a természetbe. És ha éppen úgy érezzük, hogy nem vagyunk dzsungel-nyuszis hangulatban, és nem szívesen túráznánk, akkor már elő is a kockás pléddel, egy kosárkával és irány a legközelebbi park! De mivel is pakolhatjuk meg a kosarunkat? Alapvetően jó ha van egy kicsiből minden benne. Egy kis édes, egy kis sós, és természetesen egy kis bor :-)
Ezúttal elhatároztam, hogy életemben először megpróbálkozom a házi készítésű bagellel. Közepesen nehéz elkészíteni, de sokkal tartalmasabb, mint a bolti változata, és a feltététet és a belevalókat is tetszés szerint variálhatjuk.
Hozzávalók 4 személyre:
- 125 g búza finomliszt
- 125 g rétesliszt
- két teáskanál szárított élesztő
- 2 dkg cukor ( ha édesre szánjuk, akkor 5 dkg )
- 125 ml langyos víz
- 2 evőkanál szódabikarbóna
- egy csipet só
- 1 egész tojás
- napraforgómag / tökmag / mák / szezámmag - ízlés szerint
- Philadelphia krémsajt
- rukkoca
- lazacszeletek
A lisztet összekeverem az élesztővel, a cukorral, a sóval, a vízzel. Alaposan összegyúrom, és félre teszem fél órára. Ezalatt nagyon szépen megkel a tészta. Négy bucira osztom, és mindegyik bucit kinyújtom, majd egyesével feltekerem őket úgy, hogy egy henger alakot kapjak. A henger két végét alaposan összenyomom, és egy sütőpapírral kibélelt tepsire teszem. Újabb fél órát hagyom kelni. Ezután vízben kifőzöm a bagelek mindkét oldalát 2-2 percig.
Ezen a ponton akár azonnal mehet a sütőbe, de ha frissen akarjuk kisütni, akkor egy napig eláll a normál hűtőben is. Sőt, ha nagyobb mennyiséget készítünk, akkor ebben a fékész állapotában akár le is fagyaszthatjuk őket, így ha bármikor friss bagelre vágyunk egy mozdulattal elő lehet venni, és gyakorlatilag bármikor élvezhetjük a forró péksüti nyújtotta örömöket.
A sütőt állítsuk 180-200 fokra, légkeveréses üzemmódra, kicsi olajjal kenjük meg a sütőpapír felszínét, hogy biztos ne ragadjon oda. Rátesszük az immáron megfőtt bucikat, és megkenjük a tojással, majd rászórjuk a kívánt feltétet. Én ezúttal a napraforgónapot választottam. Kb. negyed óra alatt készre sütjük.
Töltelék gyanánt megkenjük a sajtkrémmel, beletesszük a lazacot, és a rukkolát is. Ha nagyon adni akarunk magunkra, akkor alufólia helyett csomagoljuk sütőpapírba, és kössük át egy piros zsineggel. :-)
Jó étvágyat hozzá!