Tréfli

Piknikre fel ! - minden jóval megrakott duci bagel költemények

2017. március 30. - Hársfalvai Hajnalka

Most, hogy megérkezett a tavasz, nincs is annál jobb, mint kiszabadulni a természetbe. És ha éppen úgy érezzük, hogy nem vagyunk dzsungel-nyuszis hangulatban, és nem szívesen túráznánk, akkor már elő is a kockás pléddel, egy kosárkával és irány a legközelebbi park! De mivel is pakolhatjuk meg a kosarunkat? Alapvetően jó ha van egy kicsiből minden benne. Egy kis édes, egy kis sós, és  természetesen egy kis bor :-)

Ezúttal elhatároztam, hogy életemben először megpróbálkozom a házi készítésű bagellel. Közepesen nehéz elkészíteni, de sokkal tartalmasabb, mint a bolti változata, és a feltététet és a belevalókat is tetszés szerint variálhatjuk.

17554617_1354795961224458_906750372_n.jpg

Hozzávalók 4 személyre:

- 125 g búza finomliszt

- 125 g rétesliszt

- két teáskanál szárított élesztő

- 2 dkg cukor  ( ha édesre szánjuk, akkor 5 dkg )

- 125 ml langyos víz

- 2 evőkanál szódabikarbóna

- egy csipet só

- 1 egész tojás

- napraforgómag / tökmag / mák / szezámmag - ízlés szerint

- Philadelphia krémsajt

- rukkoca

- lazacszeletek

A lisztet összekeverem az élesztővel, a cukorral, a sóval, a vízzel. Alaposan összegyúrom, és félre teszem fél órára. Ezalatt nagyon szépen megkel a tészta. Négy bucira osztom, és mindegyik bucit kinyújtom, majd egyesével feltekerem őket úgy, hogy egy henger alakot kapjak. A henger két végét alaposan összenyomom, és egy sütőpapírral kibélelt tepsire teszem. Újabb fél órát hagyom kelni. Ezután vízben kifőzöm a bagelek mindkét oldalát 2-2 percig.

Ezen a ponton akár azonnal mehet a sütőbe, de ha frissen akarjuk kisütni, akkor egy napig eláll a normál hűtőben is. Sőt, ha nagyobb mennyiséget készítünk, akkor ebben a fékész állapotában akár le is fagyaszthatjuk őket, így ha bármikor friss bagelre vágyunk egy mozdulattal elő lehet venni, és gyakorlatilag bármikor élvezhetjük a forró péksüti nyújtotta örömöket. 

A sütőt állítsuk 180-200 fokra, légkeveréses üzemmódra, kicsi olajjal kenjük meg a sütőpapír felszínét, hogy biztos ne ragadjon oda. Rátesszük az immáron megfőtt bucikat, és megkenjük a tojással, majd rászórjuk a kívánt feltétet. Én ezúttal a napraforgónapot választottam. Kb. negyed óra alatt készre sütjük. 

17467585_1354795767891144_1084784118_n.jpg

Töltelék gyanánt megkenjük a sajtkrémmel, beletesszük a lazacot, és a rukkolát is. Ha nagyon adni akarunk magunkra, akkor alufólia helyett csomagoljuk sütőpapírba, és kössük át egy piros zsineggel. :-)

Jó étvágyat hozzá!

süti beállítások módosítása