Általában minden családnak meg van a jól bevált, számtalanszor elkészített Tiramisu receptje, de ezekkel általában az szokott a gond lenni, hogy bár nagyon ízletesek, valahogy mégsem érnek úgy össze az ízek. Mindig az volt az érzésem, hogy olyan darabos. A cukor porcog a habban, vagy a piskóta állaga nem elég jó.
A most következő recept áthidalja a fenti problémákat. Előre szólok, hogy ez nem egy húsz perc alatt elkészíthető fogás, de megéri a fáradságot. Ahogy az Oreo keksz összeolvad a konyakkal, vagy ahogy a tojássárgáját összefőzzük a cukorral és ezt az egészet belekeverjük a lágy Mascarponéba, egészen frenetikus lesz az eredmény. A krémbe tettem zselatint is, így a végén nyakon lehet önteni forró espresso-val, amitől aztán igazán autentikus római változatot kapunk.
Hozzávalók 4 személyre:
- 250 g Mascarpone sajt
- 350 ml tejszín
- 3 egész tojás
- 2 zacskó zselatinpor
- 1 rúd vanília
- 10 dkg kristálycukor
- fél dl konyak
-15 db Oreo keksz
3 dl tejszínt habbá verünk. A helyzet az, hogy azért ne számítsunk olyan kemény habra, mert ahhoz habfixáló kellene. Habos és kissé folyékony eredményt fogunk elérni, de az elég is nekünk. Betesszük a hűtőbe, hogy addig is hűljön.
Az Oreo kekszeket egy zsacskóba teszem, és húskloffolóval morzsára zúzom őket. Ezután egy kis tálba kanalazom, és meglocsolom a konyakkal. Ha ezzel megvolnánk akkor a felét a poharak aljába kanalazom.
A tojásokat egy habverő segítségével összekeverem a cukorral, és a vanilia kikapart magjával, és vízgőz fölött összefőzöm, egészen addig, amíg el nem kezd egy kicsit habosodni. Legyünk óvatosak, és ne melegítsük túl, mert akkor rántottásodni fog :-) Vegyük le a tűzről, és a gépi habverővel teljes kifehéredésig verjük. A maradék fél deci tejszínt melegítsük fel, és keverjük bele alaposan a zselatint. Őszinte leszek, nagyon büdi szaga lesz, nem tudom mitől, de ezen át kell lendülni, és ne hagyjuk, hogy eltántorítson minket. Ha a zselatin elolvadt, félretesszük hűlni. Ezután a tejszínhabot keverjük össze a Mascarponéval, majd forgassuk bele a tojásos keveréket is, végül pedig a zselatint. Mehet a fele a már poharakban lévő morzsarétegre, ezután még egy réteg morzsa, és még egy réteg krém. A tetejét meghintem a maradék morzsával. Végül hűtőbe rakom a kelyheket, legalább 3 órára. Forró kávéval öntöm nyakon a tálaláskor.
Buon Apetito!