A palak paneer a vajas csirke, és a tikka masala után az egyik legkedveltebb indiai étel. Előszeretettel szokták a vegetáriánusok ételének hívni, mert nincs benne hús. Ám azt el kell mondani, hogy mivel nagyon összetett ízű, így a húsimádók is hamar odáig lesznek érte.
A paneer sajtot indiai boltban lehet beszerezni. A Wesselényi utcában a Szép kis India lelőhelyemen megtalálható a hűtőpultban, de a Vásárcsarnok melletti ázsiai fűszerboltban is bőséges a kínálat. Azonban, ha nem akarunk a sarki Spárnál messzebb menni, akkor tofuval is helyettesíthetjük.
Hozzávalók 4 személyre:
- 250 g felkockázott paneer / tofu sajt
- 450 g fagyasztott parajpüré
- 100 g paradicsompüré
- 2 evőkanál garam masala paszta
- 1 evőkanál őrölt csili
- 1 teáskanál őrölt gyömbér
- fél teáskanál őrölt fűszerkömény
- 1 teáskanál mangópor
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 dl kókusztej / joghurt (ki melyiket preferálja)
Az összezúzott fokhagymát megfuttatom egy kis vajon. Hozzáadom a paradicsompürét, és hozzákeverem az összes fűszert. Ezután jöhet a parajpüré. Alaposan összeforgatom, hogy alaposan elkeveredjen minden fűszer, és rottyanásig hevítem, végül hozzáöntöm a kókusztejet is.
Ezzel kész is vagyunk a szósszal. A sajtot 2 cm-es kockákra váom és beleforgatom sóba, borsba, csiliporba, és egy csipet kurkumába, majd vajon minden oldalát aranybarnára pirítom. Egy részét a szószba keverem, a másikat pedig tálaláskor a tetejére szórom.
Jó étvágyat hozzá!