Tréfli

Marokkói Harira leves

2017. május 04. - Hársfalvai Hajnalka

A közel-keleti ízek mindig is közel álltak hozzám. Nagyon harmonikusan kombinálják a fanyar- a kesernyés - a csípős ízeket. Ahogy az ember belekóstol egy-egy ilyen fogásba, rögtön maga előtt látja a fűszeres bazárokat, a tevéket, a homokdűnéket, a színes üvegeket, és cirádás rácsablakokat. A harira leves az egyik legnépszerűbb marokkói étel. Méltán kedvelik annyira, mivel a csicseriborsón keresztül a bárányig sok minden kerül bele. És ettől lesz olyan összetett és ízgazdag az egész. Az egyszerűség kedvéért, nem a Marokkóban megtanult bárányos változatot készítettem el. Ezúttal csirkével helyettesítettem, de ha az embernek van ideje rá, akkor mindenképp ajánlom a bárányos változatot is kipróbálni, mert klasszisokkal jobb végeredményt kapunk.

img_4934.JPG

Hozzávalók 4 személyre:

- 250 g szárított csicseriborsó

- 200 g zöld lencse

- 40 dkg csirke / báránycomb

- 250 ml paradicsompüré

- 3 evőkanál harisszapaszta

- 2 evőkanál koriandermag

- 1 fej vöröshagyma

- 1 teáskanál sáfrány

- fél citrom leve

- friss korianderlevél

- 3 szál sárgarépa

- joghurt a tálaláshoz

 A csicseriborsót egy napra hideg vízbe áztatjuk.  A lencsét nem kell viszont beáztatni. ( ez a zöld lencse előnye. Mivel alacsonyabb a keményítőtartalma, így nem igényli. Ráadásul könnyebben is megemészti a szervezet. Kész főnyeremény.) 

A koriandermagokat megfuttatom egy kevés olajon. Lefedem, és addig fedő alatt is hagyom, amíg minden szem ki nem pattog. Ha már abbahagyta a pattogást, hozzáöntöm a felkockázott vöröshagymát. Ezután hozzáadom a húst is. Alaposan körbepirítjuk, majd ráöntjük a paradicsomlevet. 

Eközben egy evőkanál forróvízbe áztatom a sáfrányt, hogy szépen kiengedje magából az ízeket. Ezt is a paradicsomos szószhoz keverem. Hozzáadom a harissza pasztát is, végül felöntöm 3 dl alaplével, és beleteszem a felkarikázott répát is. Ha a bárányos megoldást választottuk, akkor jó 3 óráig hagyjuk főni a levében. Ezalatt megfőzzük a csicseriborsót is. Ez nagyjából egy órát vesz igénybe. Ha a csirkés megoldást választottuk, akkor viszont először a csicseriborsó főzéssel kezdem a sort. Amikor már majdnem puha a csicseriborsó, az utolsó 20 percben hozzáöntöm a lencsét is. Fontos, hogy a főzővízből ne spóroljuk ki a sót. Ha puha a hús, akkor hozzákeverjük a lencsés-csicseriborsót. Jól összekeverjük, és még további 20 percig alacsony lángon főzzük, hogy jól összejöjjenek az ízek.

Friss korianderlevéllel, és joghurttal a tetején tálalom!

Jó étvágyat hozzá!

süti beállítások módosítása