Tréfli

Az eltűnt idő nyomában : Citromos madeleine

2017. május 30. - Hársfalvai Hajnalka

Erre a receptre még Párizsban tettem szert. Egyszerű, de nagyszerű. A reggeli kávé és tea tökéletes társa. A legenda szerint a franciák egyik leghíresebb írója Marcel Proust, amikor beleharapott ebbe a sütibe, eszébe jutott a nagymamája, aki mindig ezt sütötte neki, és így született meg legnagyobb regényének a címe: Az eltűnt idő nyomában. 

Múlt héten, amikor hőn szeretett Párizsomban jártam, el is készítettem, és a vicc kedvéért számos híres helyen le is fényképeztem a kész remekműveket :-)

img_5839.JPG

Ha az ember végigfutja a receptet, feltűnik, hogy nagyon egyszerűen elkészíthető. Ám a biztos siker érdekében, azért két dologra nagyon oda kell figyelni. Az egyik, hogy a tésztát nagyon le kell hűteni, mielőtt a sütőbe tesszük. Így érhetjük el, hogy ne lapos, hanem pufi kagylócskákat kapjunk végül kézhez. A másik, hogy tökéletesen vízszintesen álljon a tepsi sütés közben, mert a tészta nagyon könnyen kifolyik. 

Hozzávalók 32 db süteményhez:

- 20 dkg teavaj (a francia vajak egyszerűen pompázatosan finomak :-) )

- 20 dkg liszt 

- 1 teáskanál sütőpor

- 1 csipetnyi só

- 20 dkg barnacukor ( emiatt a sütemény is sötétebb barna lesz, ha világosabbakat szeretnénk, akkor használjunk egyszerű kristálycukrot.)

- 1 citrom reszelt héja

- 1 narancs reszelt héja (ez ugyan nem szerepel az eredeti receptben, azonban élénkebb ízt eredményez)

- 4 egész tojás

img_5919.JPG

A tojásokat a cukorra egy habverő segítségével összekeverjük jó alaposan, úgy hogy az élénk sárga szín elkezdjen szinte kifehéredni. A lisztet a többi szárazanyaggal összekeverjük. A vajat minimálisan megolvasztjuk, annyira, hogy ne forrósodjon fel, de folyékony állaga legyen. A cukros tojásba beleforgatjuk a lisztes keveréket, hozzáadjuk a vajat, és végül belereszeljük a citrusféléket is. 

Ezután betesszük a hűtőbe legalább fél órára. Ha nincs annyi időnk, akkor a mirelit hűtőbe negyed órát pihentetjük. Érdemes szilikonformákat használni, mert azt kivajazni sem kell, és könnyű belőle kiforgatni az édességünket.

A sütőt légkeveréses 170 fokra állítom. Amikor a tészta jól lehűlt, belekanalazom a formába. Nem kell, hogy teljesen színültig tele legyen, mert a sütőpor miatt fel fog duzzadni. Kb negyed óráig sütöm. Semmiképp se nyissuk ki előbb a sütőt, különben összeesik a süti.

Bon Apetit!

süti beállítások módosítása