Erre a receptre még Párizsban tettem szert. Egyszerű, de nagyszerű. A reggeli kávé és tea tökéletes társa. A legenda szerint a franciák egyik leghíresebb írója Marcel Proust, amikor beleharapott ebbe a sütibe, eszébe jutott a nagymamája, aki mindig ezt sütötte neki, és így született meg legnagyobb regényének a címe: Az eltűnt idő nyomában.
Múlt héten, amikor hőn szeretett Párizsomban jártam, el is készítettem, és a vicc kedvéért számos híres helyen le is fényképeztem a kész remekműveket :-)
Ha az ember végigfutja a receptet, feltűnik, hogy nagyon egyszerűen elkészíthető. Ám a biztos siker érdekében, azért két dologra nagyon oda kell figyelni. Az egyik, hogy a tésztát nagyon le kell hűteni, mielőtt a sütőbe tesszük. Így érhetjük el, hogy ne lapos, hanem pufi kagylócskákat kapjunk végül kézhez. A másik, hogy tökéletesen vízszintesen álljon a tepsi sütés közben, mert a tészta nagyon könnyen kifolyik.
Hozzávalók 32 db süteményhez:
- 20 dkg teavaj (a francia vajak egyszerűen pompázatosan finomak :-) )
- 20 dkg liszt
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 csipetnyi só
- 20 dkg barnacukor ( emiatt a sütemény is sötétebb barna lesz, ha világosabbakat szeretnénk, akkor használjunk egyszerű kristálycukrot.)
- 1 citrom reszelt héja
- 1 narancs reszelt héja (ez ugyan nem szerepel az eredeti receptben, azonban élénkebb ízt eredményez)
- 4 egész tojás
A tojásokat a cukorra egy habverő segítségével összekeverjük jó alaposan, úgy hogy az élénk sárga szín elkezdjen szinte kifehéredni. A lisztet a többi szárazanyaggal összekeverjük. A vajat minimálisan megolvasztjuk, annyira, hogy ne forrósodjon fel, de folyékony állaga legyen. A cukros tojásba beleforgatjuk a lisztes keveréket, hozzáadjuk a vajat, és végül belereszeljük a citrusféléket is.
Ezután betesszük a hűtőbe legalább fél órára. Ha nincs annyi időnk, akkor a mirelit hűtőbe negyed órát pihentetjük. Érdemes szilikonformákat használni, mert azt kivajazni sem kell, és könnyű belőle kiforgatni az édességünket.
A sütőt légkeveréses 170 fokra állítom. Amikor a tészta jól lehűlt, belekanalazom a formába. Nem kell, hogy teljesen színültig tele legyen, mert a sütőpor miatt fel fog duzzadni. Kb negyed óráig sütöm. Semmiképp se nyissuk ki előbb a sütőt, különben összeesik a süti.
Bon Apetit!