A croque monsieur az egyik legkedveltebb francia reggeli fajta. Kicsit időigényesebb elkészíteni, mint egy szendvicset, de amikor az ember kettévágja a gőzölgő pirított kenyérszeleteket, és kifolyik belőle az olvadt sajt, az bizony bármilyen fáradságot megér. De akár villám vacsorának is kiváló fogás.
A hagyományos recept szerint hollandi mártást kell készíteni hozzá, de én most egy egyszerűsített, ámde ugyanolyan finom verziót fogok bemutatni.
Hozzávalók 4 darabhoz:
- 8 szelet toast kenyér
- 15 dkg reszelt cheddar sajt
- 8 szelet csirkemellsonka
- 1 tojássárgája
- 1 evőkanál liszt
- 1 dl tej
- 1 evőkanál teavaj + a sütéshez
- só, bors, őrölt szerecsendió
- fokhagyma
- 1 evőkanál mustár
A vajon megfuttatjuk a zúzott fokhagymát, majd rámerjük a lisztet. Kb egy percig pirítjuk. Ezalatt a tejet felforrósítjuk. Ez a trükkje annak, hogy a szószunk ne legyen csomós. Apránként hozzáadjuk a tejet, és kívánt sűrűségűre sűrűsítjük. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadunk egy csipet szerecsendiót, és egy evőkanál mustárt is. Levesszük a tűzről, és belekeverjük gyors mozdulatokkal a tojást.
Most már csak a szendvicsek összeállítása és kisütése van hátra. Mindegyikbe teszünk egy adag szószt, egy szelet sonkát és a reszelt sajtot, végül ráhajtjuk a másik szelet kenyeret. Egy nagy serpenyőben vajon mindkét oldalukat aranybarnára sütjük. Azon melegében tálaljuk is.
Bon Apetit!