Tréfli

Cheddar sajtos croque monsieur

2017. június 01. - Hársfalvai Hajnalka

A croque monsieur az egyik legkedveltebb francia reggeli fajta. Kicsit időigényesebb elkészíteni, mint egy szendvicset, de amikor az ember kettévágja a gőzölgő pirított kenyérszeleteket, és kifolyik belőle az olvadt sajt, az bizony bármilyen fáradságot megér. De akár villám vacsorának is kiváló fogás.

A hagyományos recept szerint hollandi mártást kell készíteni hozzá, de én most egy egyszerűsített, ámde ugyanolyan finom verziót fogok bemutatni.

img_5899.JPG

Hozzávalók 4 darabhoz:

- 8 szelet toast kenyér

- 15 dkg reszelt cheddar sajt

- 8 szelet csirkemellsonka

- 1 tojássárgája

- 1 evőkanál liszt

- 1 dl tej

- 1 evőkanál teavaj + a sütéshez

- só, bors, őrölt szerecsendió

- fokhagyma

- 1 evőkanál mustár

A vajon megfuttatjuk a zúzott fokhagymát, majd rámerjük a lisztet. Kb egy percig pirítjuk. Ezalatt a tejet felforrósítjuk. Ez a trükkje annak, hogy a szószunk ne legyen csomós. Apránként hozzáadjuk a tejet, és kívánt sűrűségűre sűrűsítjük. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadunk egy csipet szerecsendiót, és egy evőkanál mustárt is. Levesszük a tűzről, és belekeverjük gyors mozdulatokkal a tojást.

Most már csak a szendvicsek összeállítása és kisütése van hátra. Mindegyikbe teszünk egy adag szószt, egy szelet sonkát és a reszelt sajtot, végül ráhajtjuk a másik szelet kenyeret. Egy nagy serpenyőben vajon mindkét oldalukat aranybarnára sütjük. Azon melegében tálaljuk is.

Bon Apetit!

süti beállítások módosítása