Tréfli

Kuszkuszos-görögszénás muszaka

2017. június 21. - Hársfalvai Hajnalka

Ilyen meleg nyári napokon nem túl jó nehéz ételeket enni. Ugyanakkor nagyon sok energiára van szükségünk. Így ilyenkor igyekszem tartalmas, ugyanakkor nem kiadós fogásokat készíteni. A kuszkuszos-görögszénás muszaka épp megfelel a nyár esti vágyainknak. Egy pohár hideg fröccs mellett, kiválóan fog csúszni ez az étel.

muszaka.JPG

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 nagyobb padlizsán
  • 500 g darált marhahús
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • szárított chili
  • egy csipet őrölt szerecsendió
  • egy csipet fűszerkömény
  • 1 teáskanál szárított methi levél (magyarul görögszéna)
  • Só, bors, fehérbors
  • 3 szem paradicsom
  • 1 dl paradicsompüré
  • 1 dl vörösbor
  • 30 g liszt
  • 2 evőkanál teavaj
  • 2 dl tej/ tejszín
  • olívaolaj
  • reszelt sajt
  • 100 g kuszkusz

A felkockázott vöröshagymát megfuttatjuk olajon, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, majd a darált húst. Egy nagyon kis csipet lisztet keverünk hozzá, hogy a hús ne ragadjon össze. Alaposan megpirítjuk, sózzuk, borsozzuk. Hozzáöntjük a köményt, a chillit, a methi levelet, illetve az apróra vágott paradicsomot. Ezután jöhet a paradicsompüré, majd a bor. Alaposan összeforgatjuk, és fedő alatt kb. egy óra alatt puhára főzzük. Ha kell, közben vízzel pótoljuk az elpárolgott folyadékmennyiséget.

Amíg fő a ragu, foglalkozom kicsit a padlizsánokkal. Felkarikázom kb fél cm vastagságúra, és sütőpapírra fektetem a szeleteket. 180 fokon 10 percig sütöm őket.

Amíg sülnek, elkészítem a besamelmártást. Kevés vajon megfuttatom a lisztet, és apránként hozzáadom a korábban megmelegített tejet. Csomómentesre keverem, fehérborssal, sóval, és szerecsendióval ízesítem.

 A kuszkuszt is elkészítem gyorsan, a már jól bevált módszerrel.

Ezután nem maradt más hátra, mint az ételünk összeállítása. Vegyünk elő egy hőálló edényt/ jénait, és alaposan vajazzuk ki. A rétegek a következőképp állnak össze: padlizsán, kuszkusz, darálthús, besamel mártás. Addig ismételjük a rétegezést, amíg el nem fogy az alapanyagunk. A lényeg az, hogy legfelül legyen a besamel. Erre aztán sajtot szórunk, és betesszük a sütőbe. 180-200 fokon 20 percen keresztül sütjük.

 Jó étvágyat hozzá!

 

 

 

süti beállítások módosítása