A grillszezon kellős közepén járunk. És valljuk be, milyen jó is az, amikor összegyűlik a társaság egy jó grillező körül, fogynak a jéghideg sörök, röpködnek a vicces anekdoták, ahogy megy le a nap egyre frissebb lesz a levegő, és ezzel párhuzamosan a nagy meleg elmúltával az ember étvágya is megnő.
Úgy döntöttem, hogy én is szervezek egy görbe-grillezős estét. Kert híján a teraszon sütöttük a húsokat, de a hangulat így is ugyanolyan jó volt.
Sokat töprengtem rajta, hogy milyen körettel tálaljam, de végül egy saját találmánynál kötöttem ki, a görög krumplipürénél, aminek az a specialitása, hogy jéghidegen kell tálálni, amitől még izgalmasabb ételt kapunk. És ha igazán meg akarjuk fejelni a grillezést, készíthetünk hozzá kéksajtos szószt is.
Jöjjön is az én cideres-thai csirkeszárny receptem
Hozzávalók:
A páchoz:
- 2 dl cider
- 0,5 dl szójaszósz
- 1 lime leve
- fél teáskanál őrölt csilipor
- 3 gerezd zúzott fokhagyma
- 3 evőkanál méz
- 1 kisebb darab reszelt gyömbér
- só, bors
- személyenként 4 egész csirkeszárny
A krumplipüréhez:
- 500 g burgonya
- 100 g majonéz
- 3 gerezd fokhagyma
- 1,5 dl tejszín
- só
- bors
A mártogatóshoz:
- 150 g kéksajt
- egy csöppnyi tej
- 1 doboz tejföl
- fél citrom leve
- bors
A csirkeszárnyak legvégét lenyisszantom, és eldobom (annak nincs jó íze), majd ezt követően az egész megmaradt részeket kéttébontom, felső és alsó résztre.Sózom, borsozom, és beteszem a pácba egy éjszakára.
A krumplit puhára főzöm, belezúzom a fokhagymákat, és egy krumplinyomóval alaposan összetöröm. Hagyom kicsit hűlni, majd hozzáadom a majonézt és a tejszínt is, sózom, borsozom, végül legalább 3 órára beteszem a hűtőbe.
A kéksajt szósz hozzávalóit összekeverem, és szintén a hűtőbe teszem.
A vendégek érkezése előtt, érdemes a csirkeszárnyakat betenni a sütőbe 200 fokra 10 percre. Így sokkal gyorsabban megsül majd a grillen, és az éhes szájaknak sem kell annyit várniuk majd.
Jó étvágyat hozzá!