Nagyon szeretek olyan fogásokat kreálni, amik nemcsak ízletesek, de frissítőek is. Ezért is jó a húsételeket salátával kombinálni. De valljuk meg egy idő után módfelett unalmassá tud válni a vegyessaláta. Ilyenkor érdemes egy kicsit csalni, és a majonézes változat felé iramodni. Bár tudom, hogy kevésbé kedvez a vonalaknak, mint olívaolajas társai, azért mégiscsak lehet egészséges változatot készíteni belőle. Ékes példéja ennek a coleslaw saláta, amit még az amerikaiak alkottak meg. Pikáns ételekhez dukál a legjobban. Ezúttal sörtésztás csirkecsíkokkal párosítottam, és meg kell mondjam nem okozott csalódást.
Hozzávalók 4 személyre:
A salátához:
- 1 fél fej fehárkáposzta, apróra vágva
- 2 nagyobb szál reszelt sárgarépa
- fél fej vöröshagyma nagyon apróra kockázva
- 3 evőkanál kristálycukor
- fél dl hidegvíz
- só, bors
- 1 dl tejszín
- 8 evőkanál majonéz
- 2 evőkanál almaecet/ tárkonyecet / fehérborecet
- fél citrom facsart leve
- őrölt szercsendió
A húshoz:
- 500 g csirkemell apró csíkokra vágva
- 2 dl világos sör
- 20 dkg búza finomliszt
- 2 egész tojás
- fél teáskanál só
- egy csipet őrölt pirospaprika, ha bevállalósak vagyunk, lehet csípős is
Egy nagyobb tálban összekeverem az ecetet a cukorral és felöntöm hidegvízzel. Sózom, borsozom, és megkóstolom, hogy igényel-e még további higítást, ezután hozzáöntöm a tejszínt, és a majonézt , majd egy csipet friss szerecsendiót reszelek hozzá. Most jöhet a hagyma, a káposzta, és a répa. Alaposan összeforgatom, és legvégül hozzáfacsarom a citromot is. Hűtőbe teszem több órára, hogy legyen ideje teljesen lehűlni.
A sörtészta hozzávalóit összekeverem, a csirkecsíkokat sózom, borsozom, és villával belemártom a tésztakeverékbe. Alacsony lángon olajban kisütöm. Ha spórolni akarok a kalóriákkal, akkor kókuszolajat használok.
Jéghideg barnasörrel ajánlom! :-)