Tréfli

Shakshuka

török lecsó

2017. július 18. - Hársfalvai Hajnalka

A lecsó bizonyos tekintetben olyan, mint a pörkölt, szinte minden nemzet konyhájában megtalálható más-más formában. A török változatot is megéri kipróbálni. Akár reggeli, akár vacsora gyanánt is kiváló fogás. Nem bonyolult az elkészítése, ugyanakkor rendhagyó színt tudunk a hétköznap estékbe vinni ezzel az étellel. 

img_6612.JPG

Hogy miben különbözik a hazai lecsótól? Egyrészt paradicsompüré is kell hozzá, másrészt a tojások nem rántotta, hanem tükörtojás formában kerülnek az ételbe. Pitával érdemes tálalni.

Hozzávalók 2 személyre:

- 4 nagy tojás

- 200 g passzírozott paradicsompüré

- 1 sárga, 1 zöld pritaminpaprika

- 1 hegyes erős paprika

- 10 db koktélparadicsom

- 3 szál újhagyma

- 1 fej vöröshagyma

- 3 gerezd fokhagyma

- fél teáskanál őrölt kömény

- fél teáskanál pirospaprika

- friss petrezselyem

- friss mentalevél (opcionális)

img_6611.JPG

Olívaolajon megfuttatom a felkockázott vöröshagymát, majd hozzázúzom a fokhagymát. Ezután jöhetnek a felkockázott paprikák. Fedő alatt 5 percig párolom őket, majd leveszem a tűzről, és hozzákeverem a pirospaprikát és a köményt. Mehet vissza a tűzre. Sózom, borsozom, és hozzáadom a paradicsomszószt. Alaposan összekeverem, és hozzáadok kb fél dl vizet, hogy kicsit hígabb legyen. Két szál újhagymát felkarikázok, és hozzáadom azt is. Végül az apróravágott paradicsomok jönnek. Még egy percig főzöm, majd leveszem a tűzről, hozzákeverem az apróra vágott petrezselymet és mentát, és átöntöm egy tűzálló edénybe az egészet. Egy kanál segítségével mélyedéseket alakítok ki, és ezekbe bele is ütöm egészben a tojásokat. Alufóliával betakarom a tálat, és beteszem a sütőbe 180 fokra 15-20 percre. Amikor a fehérje teljesen megsült leveszem a fóliát és még néhány percig sütöm, hogy a sárgája is megpiruljon egy kicsit.

Friss zöldfűszerekkel és frissen vágott újhagymával a tetején, pitával tálalom!

Jó étvágyat hozzá!

 

 

süti beállítások módosítása