Tréfli

Vargányás-csicseriborsós dhal

2017. július 20. - Hársfalvai Hajnalka

A lencse fantasztikus alapanyag. Nem csoda, hogy azon kevés ételek közé tartozik, amit még a Biblia is megemlít, nem is akármilyen formában. Ez volt az az étel, ami miatt még az elsőszülöttek jogairól is lemondott az egyik szereplő, csak hogy ehessen a mennyei lencsefogásból. Amikor lencseételt majszolok, mindig ez jut az eszembe. 

Pár héttel ezelőtt úgy hozta az élet, hogy egy héten keresztül minden nap húst-hússal ettem, aminek aztán az lett a következménye, hogy hirtelen nagyon megkívántam valami szigorúan húsmentes zöldséges egytálételt. így esett a választásom a lencsére. Hogy hamar elkészüljek vele, vöröslencsét vettem. Annyiban biztos voltam, hogy indiai módon fogom elkészíteni, de kérdéses volt, hogy még mivel turbózzam fel. Eredetileg spenótot szerettem volna beletenni a csicseriborsón kívül, de az épp elfogyott. És akkor pillantottam meg a vargányát. A vargányát a gombák királyának hívják. Olyan intenzív íze van, hogy szárított formában fűszerként is használják. Így aztán habozás nélkül beletettem a kosaramba.

img_6378.JPG

Hozzávalók 4 személyre:

 - 1 doboz konzerv csicseriborsó

- 150 g vargánya (ha szezonon kívül vagyunk, akkor fagyasztott)

- 150 g vöröslencse

- 100 ml paradicsompüré

- 2 dl tejszín

- friss koriander

- 2 evőkanál curry fűszerkeverék

- 1 teáskanál kurkuma

- fél teáskanál őrölt kardamom

- fél teáskanál fahéj

- 3 gerezd fokhagyma

- 3 babérlevél

- egy csipet őrölt szerecsendió

- 25 + 25 g teavaj

- fél teáskanál őrölt csili

- só

 

A fokhagymát megfuttatom a vajon, és ráöntöm a paradicsomszószt. Az összes fűszert belekeverem, majd hozzáadom a lencsét. Felöntöm 2 dl vízzel, és csaknem teljesen puhára főzöm. Hozzáadom a vargányákat, és a csicseriborsót, és 10 percig összefőzöm. Amikor már teljesen megpuhult minden hozzávaló, jöhet a tejszín is. Felforralom, és elzárom alatta a tüzet, végül hozzáadom a maradék vajat. Ettől lesz szép fényes a szósz. Fantasztikus lesz a végeredmény. Ahogy a vargánya íze összeolvad az indiai fűszerekkel, az valami egészen frenetikus.

(Ha nagyon éhesnek érezzük magunkat, akkor nyugodtan belefőzhetünk felkockázott édesburgonyát is. Ettől igazán laktató lesz a fogásunk.)

Friss korianderrel a tetején tálalom.

Jó étvágyat!

 

süti beállítások módosítása