Tréfli

Pisztácia curry

2017. augusztus 22. - Hársfalvai Hajnalka

Kisgyerek korom óta rajongok a pisztáciáért. Ehhez talán nagyban hozzájárult az is, hogy legalább háromszázszor megnéztem a Különben dühbe jövünk című filmet, benne a "Pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt!" jelenettel. A mai napig a kedvenc fagyim a pisztácia. Ezt a kissé édeskés magvat leginkább édességekhez használják, és ha megnézzük az internetet többnyire desszertes recepteket fogunk találni. Ezúttal én viszont úgy döntöttem, hogy ötvözöm az indiai konyhával és készítek belőle egy jó kis curryt. Nem bántam meg, mert kiváló lett a végeredmény. 

img_6548_1.JPG

Hozzávalók 4 személyre:

 500 g csirkemell
150 g megtisztított / sózatlan pisztácia
4 gerezd fokhagyma 
2-3 friss zöldcsili / vagy 3 evőkanál zöldcsili paszta
500 ml tejszín
1 fej lilahagyma
2 evőkanál curry fűszerkeverék
1 teáskanál fűszerkömény
200 ml paradicsompüré
fél kávéskanál őrölt kardamom
riss korianderlevél
fél lime kifacsart leve
1 dl víz / húsleves alaplé
só, bors
50 + 25 g vaj
A pisztáciát beáztatom fél napra hideg vízbe. A zöldcsilit és a fokhagymagerezdeket nagyobb darabokra vágom, hozzáteszem őket a beáztatott pisztáciához, és egy botturmix segítségével pépesítem az egészet. Ez eltarthat egy ideig, de megéri a fáradságot. Igény szerint egy kicsit lazíthatunk az állagán turmixolás közben egy kis víz hozzáadásával.
Ezt követően a lilahagymát felkockázom és megfuttatom 50 g vajon. A csirkemellet is felkockázom, és megpirítom a hagymára öntve. Ezután jöhet hozzá a paradicsompüré, majd a pisztáciapaszta, illetve a fűszeszerek. Összerottyantom az egészet, végül felöntöm a tejszínnel. Belereszelem a gyömbért is. Tálalás előtt a korianderlevelek egy részét apróra vágom és frissen beleforgatom az ételebe, a másik felét pedig rászórom a  a fogás tetejére.
Jó étvágyat hozzá! 
süti beállítások módosítása