Ez egy nagyon egyszerű, laktató és tartalmas fogás. Hogy miért kapta pont ezt a nevet? Jó kérdés. Az olasz mondavilágban több magyarázat létezik rá. Itáliában bizony minden ételnek legalább 20 különböző legendája van. Már csak Isten tudja, hogy melyik a valós.
Régen a tengerparti olasz városkákban mindig épp az került asztalra, amire aznap sikerült szert tenni. A matrózok, amikor kikötöttek, bizony a forró asszonyi ölelésen túl, a gőzölgő meleg ételekre is legalább annyira vágytak. A kurtizánok, már akkor is jól tudták, hogy bizony a férfi szívéhez, na és a pénztárcájához a hasukon keresztül vezet az út. Ezért előszeretettel készítettek tengeri hozzávalókkal vegyített tésztákat. A spagetti alla puttanesca egy tipikus tengerparti eledel, amit, ha megkóstol az ember rájön, hogy miért is lehetett ez a vén matrózok kedvence, pláne ha még ehhez hozzáképzeljük a csinos signorinákat. :-)
Még mielőtt leírnám a receptet, fontos megjegyeznem, hogy ez a tésztafogás se nem paradicsomszószos , se nem tejszínes. Viszont annál finomabb. Nagyon fontos, hogy a tészta főzővizét nehogy kiöntsük, mert nagy szükség lesz rá.
Hozzávalók 2 személyre:
- 200 g spagetti/ vagy bármilyen más tészta, én ezúttal tagliatelle tésztát használtam
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 1 friss zöld csili
- 150 g koktélparadicsom
- 100 g parmezánsajt
- friss bazsalikom
- friss petrezselyem
- 1 dl száraz fehérbor (el is hagyható)
- olívaolaj
- 2 doboz konzerv szardella (villával nagyon alaposan összenyomkodva)
- fekete olívabogyó (magnélküli)
- kapribogyó
Főzzük ki sós vízben a tésztát. Ezalatt olívaolajon futtassuk meg a fokhagymát és az apróra vágott csilit (annyit tegyünk csak bele, hogy épphogy csípjen). Ezután jöhet a villával összetört szadella, majd a zöldnövények, végül a paradicsom. Ezután nyakonöntjük a borral, és jól összeforraljuk. Végük hozzáadjuk az felkarikázott olajbogyót és kapribogyót is. A tészta levéből egy merőkanálnyi szintén mehet a raguba. Ezután leszűrjük a tésztát és alaposan összeforgatjuk a puttanesca szósszal. A sajt kb. felét ráreszeljük, lefedjük egy fedővel, hogy szépen össze tudjon olvadni a tésztával. Tálaláskor egy krumplihámozó segítségével szép parmezánforgácsokat szórunk az étel tetejére.
Jó étvágyat hozzá!