Tréfli

Spagetti alla puttanesca

kurtizánok eledele

2017. szeptember 14. - Hársfalvai Hajnalka

Ez egy nagyon egyszerű, laktató és tartalmas fogás. Hogy miért kapta pont ezt a nevet? Jó kérdés. Az olasz mondavilágban több magyarázat létezik rá. Itáliában bizony minden ételnek legalább 20 különböző legendája van. Már csak Isten tudja, hogy melyik a valós.

Régen a tengerparti olasz városkákban mindig épp az került asztalra, amire aznap sikerült szert tenni. A matrózok, amikor kikötöttek, bizony a forró asszonyi ölelésen túl, a gőzölgő meleg ételekre is legalább annyira vágytak. A kurtizánok, már akkor is jól tudták, hogy bizony a férfi szívéhez, na és a pénztárcájához a hasukon keresztül vezet az út. Ezért előszeretettel készítettek tengeri hozzávalókkal vegyített tésztákat. A spagetti alla puttanesca egy tipikus tengerparti eledel, amit, ha megkóstol az ember rájön, hogy miért is lehetett ez a vén matrózok kedvence, pláne ha még ehhez hozzáképzeljük a csinos signorinákat. :-) 

img_7302.JPG

Még mielőtt leírnám a receptet, fontos megjegyeznem, hogy ez a tésztafogás se nem paradicsomszószos , se nem tejszínes. Viszont annál finomabb. Nagyon fontos, hogy  a tészta főzővizét nehogy kiöntsük, mert nagy szükség lesz rá.

Hozzávalók 2 személyre:

 - 200 g spagetti/ vagy bármilyen más tészta, én ezúttal tagliatelle tésztát használtam

- 3-4 gerezd fokhagyma

- 1 friss zöld csili

- 150 g koktélparadicsom

- 100 g parmezánsajt

- friss bazsalikom

- friss petrezselyem

- 1 dl száraz fehérbor (el is hagyható)

- olívaolaj

- 2 doboz konzerv szardella (villával nagyon alaposan összenyomkodva)

- fekete olívabogyó (magnélküli)

- kapribogyó

 Főzzük ki sós vízben a tésztát. Ezalatt olívaolajon futtassuk meg a fokhagymát és az apróra vágott csilit (annyit tegyünk csak bele, hogy épphogy csípjen). Ezután jöhet a villával összetört szadella, majd a zöldnövények, végül a paradicsom. Ezután nyakonöntjük a borral, és jól összeforraljuk. Végük hozzáadjuk az felkarikázott olajbogyót és kapribogyót is. A tészta levéből egy merőkanálnyi szintén mehet a raguba. Ezután leszűrjük a tésztát és alaposan összeforgatjuk a puttanesca szósszal. A sajt kb. felét ráreszeljük, lefedjük egy fedővel, hogy szépen össze tudjon olvadni a tésztával. Tálaláskor egy krumplihámozó segítségével szép parmezánforgácsokat szórunk az étel tetejére.

Jó étvágyat hozzá!

img_7303.JPG

süti beállítások módosítása