Tréfli

Téli rumos-fahéjas flan

2018. január 08. - Hársfalvai Hajnalka

A január, február mindig nagyon nehezen telik. Ezek azok a hónapok, amikor igazából az ember már semmit sem vár, legfeljebb a tavaszt, ami még eléggé távolinak tűnik. Vége az ünnepeknek, visszatérünk a munka világába, minden szürke, és lehangoló. Ezeket a hónapokat úgy szokatm túlélni, hogy igyekszem minél kuckósabb hangulatot teremteni itthon. Meg kell találni a január szépségét is a vackólódásokban, a havazásban, a forró kávékban, na és a sütés-főzésben. A következő édesség, bármelyik szürke estét bearanyozza majd. Felidézi az ünnepeket, és erőt ad átvészelni a tél hátralévő részét.

img_8383.JPG

Ez eredetileg egy spanyol recept amúgy, és a neve creme caramel. Nem szabad megijedni attól, hogy sürített tej is szerepel a hozzávalók között, nagyon frenetikus íze lesz. 

Jöjjön is ez a csoda desszert.

Hozzávalók 4 adaghoz:

A krém részhez:

- 5 dl tej

- 1 dl sűrített tej

- 4 egész tojás

- egy csipet só

- 30 g kristálycukor

- 2 cl rum

- egy csipet fahéj

- egy csipet őrölt vanília

A karamell szószhoz:

- 200 g kristálycukor

- 5 evőkanál hidegvíz

 A krém elkészítésével kezdünk. A tejet felmelegítjük a vaníliával, a rummal, a fahéjjal, a cukorral és a csipet sóval, majd félretesszük. Ezután a tojásokat, és a sűrített tejet egy habverő segítségével alaposan összedolgozom, majd szép lassan hozzácsurgatjuk a felmelegített tejet. 

Egy kis lábasban a cukorból és a vízből karamellszószt készítünk, és beleöntjük őket a flan formák aljába. Néhány percet hagyjuk őket hűlni, majd ráöntjük a tojásos-tejes szószt is.

A flan formákat egy nagy, mély tepsibe teszem, és a formák kétharmadáig felöntöm őket vízzel, és beteszem a sütőbe 180 fokra légkeverésesre, 30 percre.

Ezután lapostányéra öntöm őket. 

Jó étvágyat hozzá!

 

 

süti beállítások módosítása