A január, február mindig nagyon nehezen telik. Ezek azok a hónapok, amikor igazából az ember már semmit sem vár, legfeljebb a tavaszt, ami még eléggé távolinak tűnik. Vége az ünnepeknek, visszatérünk a munka világába, minden szürke, és lehangoló. Ezeket a hónapokat úgy szokatm túlélni, hogy igyekszem minél kuckósabb hangulatot teremteni itthon. Meg kell találni a január szépségét is a vackólódásokban, a havazásban, a forró kávékban, na és a sütés-főzésben. A következő édesség, bármelyik szürke estét bearanyozza majd. Felidézi az ünnepeket, és erőt ad átvészelni a tél hátralévő részét.
Ez eredetileg egy spanyol recept amúgy, és a neve creme caramel. Nem szabad megijedni attól, hogy sürített tej is szerepel a hozzávalók között, nagyon frenetikus íze lesz.
Jöjjön is ez a csoda desszert.
Hozzávalók 4 adaghoz:
A krém részhez:
- 5 dl tej
- 1 dl sűrített tej
- 4 egész tojás
- egy csipet só
- 30 g kristálycukor
- 2 cl rum
- egy csipet fahéj
- egy csipet őrölt vanília
A karamell szószhoz:
- 200 g kristálycukor
- 5 evőkanál hidegvíz
A krém elkészítésével kezdünk. A tejet felmelegítjük a vaníliával, a rummal, a fahéjjal, a cukorral és a csipet sóval, majd félretesszük. Ezután a tojásokat, és a sűrített tejet egy habverő segítségével alaposan összedolgozom, majd szép lassan hozzácsurgatjuk a felmelegített tejet.
Egy kis lábasban a cukorból és a vízből karamellszószt készítünk, és beleöntjük őket a flan formák aljába. Néhány percet hagyjuk őket hűlni, majd ráöntjük a tojásos-tejes szószt is.
A flan formákat egy nagy, mély tepsibe teszem, és a formák kétharmadáig felöntöm őket vízzel, és beteszem a sütőbe 180 fokra légkeverésesre, 30 percre.
Ezután lapostányéra öntöm őket.
Jó étvágyat hozzá!