Tréfli

Foszlós - sós kifli - A húsvéti sonka mellől ez sem hiányozhat!

2020. április 09. - Hársfalvai Hajnalka

A karantén helyzet bizony sok nehézség mellett számos csodás dolgot rejt magában. Csak rajtunk múlik, hogy ezeket a lehetőségként, vagy kötelező rosszként éljük meg. Nekem, mint a konyha és az evés nagy szerelmesének, bizony meg kell valljam, hogy nagy-nagy boldogságot okoz ez a helyzet. Minden nap friss péksüteményt tudok készíteni, napi két főtt ételt tudok az asztalra varázsolni, és mindemellett még internetes megbeszéléseket is le tudok folytatni, így azt hiszem teljesek a napjaim. :-)

Azt láttam, hogy mások is bizony a kezükbe ragadták a fakanalat, és előhozták magukból az ős-szakácsnőt :-) Ez igazán örvendetes tendencia.Most mutatok egy nagyon látványos, ámde mégsem bonyolult receptet, amivel Húsvétkor az egész családot meg tudjuk örvendeztetni. 

A kifli, ha jól tudom magyar találmány, és egyesek szerint ,annyira finom, hogy az ember, ha kezébe vesz egyet, rögtön mindkét csücskébe bele kell harapni gyorsan, nehogy más is kérjen belőle :-)

unnamed_2.jpg

 Íme a receptúra:

  • 600 g búzafinomliszt 
  • 2,5 dl langyos tej
  • 2,5 dkg friss élesztő (Ha esetleg a fagyasztóból vesszük elő, akkor fontos, hogy egy napot töltsön a sima hűtőben, különben nagyon lassan fogja kifejteni a hatását.)
  • 50 g szobahűmérsékletű vaj
  • egy teáskanál kristálycukor
  • 1-2 teáskanál só
  • 1 egész tojás

 

A tejet összekeverem az élesztővel, és hozzáadom a cukrot, és egy teáskanállal a lisztből. Félreteszem, és hagyom 10 percet kelni.

Eközben egy nagyobb edénybe mérem a lisztet, a sót, a vajat és a tojást is hozzá ütöm. A 10 perc elteltével, a lisztes keverékhez adom a tejes élesztőt. Ezután már jöhet is a dagasztás. Nem szabad megijedni, hogyha eleinte kissé ragacsos. Addig dagasszuk, amíg teljesen el nem válik az edény falától, és sima tésztát nem kapunk. Ha kicsit száraznak tűnik a tészta, akkor még adjunk hozzá langyos vizet. Nekem néha akár fél decit is felvesz plusszban.

 Letakarom a tésztát, és egy óráig kelesztem. Ezután 10 egyenlő adagra osztom. Ami engem illet, én mérleggel szoktam kimérni, mert szeretem, ha mindegyik kifli ugyanakkora lesz a végén. 

Mindegyik gombócot kinyújtom egy megközelítőleg háromszög formára, és feltekerem, majd hold alakot formálók belőle, és egyesével sütőpapírral bélelt tepsibe teszem őket. 

Újabb fél órát hagyjuk kelni. Ezalatt lesz a sütőnek ideje felmelegednie 180 fokra.

 Ha felmelegedett a sütő, megkenem egy ecset segítségével a kiflik tetejét tejjel, meghintem egy kis sóval, majd mehet be a sütőbe kb. fél órára.

Sose együk meg forrón, várjuk meg, amíg kicsit kihűl.

Boldog Húsvétot kívánok mindenkinek!

süti beállítások módosítása