Mit tehet az ember leánya, ha a hó fogságába esik? Egyrészt nem bírja megállni és beteszi a megunhatatlan, bár egyesek számára gyomorforgatóan giccses karácsonyi számot: a Let it snow-t, természetesen az angyalarcú Michael Buble tolmácsolásában, és javíthatatlan romantikusként egy forró teásbögrével a kezében órákig bámulja a hóesést.
Majd arra eszmél, hogy éhes, és bizony most nem salátára vágyik. Sosem voltam az a "salátás lány" típus. Bár ez talán kissé olykor meg is látszik rajtam :-)
Mit is egyen ilyenkor az ember? Hát ha már egyszer Márton naphoz oly közel járunk még, mi mást, mint libát. A liba egy cseppet sem bonyolult étel, ugyanakkor lenyűgöző látványt nyújt amikor a sütőben pancsol a saját zsírjában.
Ugye milyen mennyei?
Akkor álljunk is neki!
Hozzávalók:
- 3 hízott libamell
- 2 libacomb
- babérlevél
- só
- bors
- 6 gerezd fokhagyma
- füstölt szalonna
- török fűszerkeverék (őrölt kömény, fekete bors, őrölt szerecsendió, őrölt koriander, őrölt fahéj)
- 1,5 dl furmint (más borfajta is használható, de nekem éppen ez volt otthon)
Tudom, kissé furcsán hangzik a sertés szalonna- török fűszerkeverék páros... De pont ezért is lett a blogom neve tréfli. :-)
NU! Első lépésként egy szemöldökcsipesz segítségével alaposan toktalanítsuk a liba bőrét. Ha valakinek van otthon konyhai fáklyája annak kicsivel könnyebb a dolga. Érdemes egy kicsit végigmenni a bőr mentén. Utána könnyebben ki lehet szedni a toll tokokat.
Ha megvolnánk ezzel a művelettel, akkor alaposan bedörzsöljük a libusokat a sóval és a fűszerkeverékkel. Ezután jön a spékelés. Ez abból áll, hogy a libát megdöfködjük egy éles késsel, és a mélyedésbe belerakunk egy negyed gerezd fokhagymát és egy kis kocka szalonnát. Egy libába kb 5 ilyen léket ütünk :-) Majd meglátjátok micsoda zseniális ízorgiát eredményez ez a trükkös kis művelet.
Ezután mehetnek a húsok egy nagy tepsibe, vagy kacsasütőbe, vagy hőálló tálba, bőrös oldalukkal felfelé. Melléjük helyezzük a babérleveleket, aláöntjük a fehérbort, és 180 fokon, alufóliával lefedve egy órán keresztül sütjük. Egy óra elteltével levesszük a takarót a libákról, fejtetőre fordítjuk őket (bőrös oldaluk legyen alul) és megemeljük a tétet, nevezetesen 200 fokra. Így újabb fél órát hagyjuk bent a sütőben. Ekkorra már szép adag zsír sül ki a húsból, és valami mennyei a látvány ahogy bugyog a liba körül. Fél óra múlva "all in-t" mondunk, és 220 fokra emeljük a hőfokot immáron úgy, hogy ismét a bőrös oldala legyen felül a húsoknak. Újabb 30 perc elteltével a légkeveréses funkciót átállítjuk pirítás üzemmódra, és kb. 5 percig ropogós barnára pirítjuk a liba bőrét.
Sárgarépás krumplipürével tálaltam.
Mivel maradt még a húsból azt benne hagytam a kisült zsírban, és hűtőbe raktam.
Reggelre csodás sárgára dermedt a libazsír. Ezt természetesen nem hagyhattam annyiban, és kentem is reggelire egy jó kis libazsíros kenyeret, sóval, és erős pirospaprikával. Szavamra mondom csuda finom volt az is.
Jó étvágyat!