Tréfli

A hó fogságában

Saját zsírjában pancsoló libasült

2016. november 14. - Hársfalvai Hajnalka

Mit tehet az ember leánya, ha a hó fogságába esik? Egyrészt nem bírja megállni és beteszi a megunhatatlan, bár egyesek számára gyomorforgatóan giccses karácsonyi számot: a Let it snow-t, természetesen az angyalarcú Michael Buble tolmácsolásában, és javíthatatlan romantikusként egy forró teásbögrével a kezében órákig bámulja a hóesést. jmhi9400_1.jpg

Majd arra eszmél, hogy éhes, és bizony most nem salátára vágyik. Sosem voltam az a "salátás lány" típus. Bár ez talán kissé olykor meg is látszik rajtam :-)

Mit is egyen ilyenkor az ember? Hát ha már egyszer Márton naphoz oly közel járunk még, mi mást, mint libát. A liba egy cseppet sem bonyolult étel, ugyanakkor lenyűgöző látványt nyújt amikor a sütőben pancsol a saját zsírjában.

libasult.gif

 

Ugye milyen mennyei?

Akkor álljunk is neki!

Hozzávalók:

- 3 hízott libamell

- 2 libacomb

- babérlevél

- só

- bors

- 6 gerezd fokhagyma

- füstölt szalonna

- török fűszerkeverék (őrölt kömény, fekete bors, őrölt szerecsendió, őrölt koriander, őrölt fahéj)

- 1,5 dl furmint (más borfajta is használható, de nekem éppen ez volt otthon)

Tudom, kissé furcsán hangzik a sertés szalonna- török fűszerkeverék páros... De pont ezért is lett a blogom neve tréfli. :-) 

NU! Első lépésként egy szemöldökcsipesz segítségével alaposan toktalanítsuk a liba bőrét. Ha valakinek van otthon konyhai fáklyája annak kicsivel könnyebb a dolga. Érdemes egy kicsit végigmenni a bőr mentén. Utána könnyebben ki lehet szedni a toll tokokat.

Ha megvolnánk ezzel a művelettel, akkor alaposan bedörzsöljük a libusokat a sóval és a fűszerkeverékkel. Ezután jön a spékelés. Ez abból áll, hogy a libát megdöfködjük egy éles késsel, és a mélyedésbe belerakunk egy negyed gerezd fokhagymát és egy kis kocka szalonnát. Egy libába kb 5 ilyen léket ütünk :-) Majd meglátjátok micsoda zseniális ízorgiát eredményez ez a trükkös kis művelet.

Ezután mehetnek a húsok egy nagy tepsibe, vagy kacsasütőbe, vagy hőálló tálba, bőrös oldalukkal felfelé. Melléjük helyezzük a babérleveleket, aláöntjük a fehérbort, és 180 fokon, alufóliával lefedve egy órán keresztül sütjük. Egy óra elteltével levesszük a takarót a libákról, fejtetőre fordítjuk őket (bőrös oldaluk legyen alul) és megemeljük a tétet, nevezetesen 200 fokra. Így újabb fél órát hagyjuk bent a sütőben. Ekkorra már szép adag zsír sül ki a húsból, és valami mennyei a látvány ahogy bugyog a liba körül. Fél óra múlva "all in-t" mondunk, és 220 fokra emeljük a hőfokot immáron úgy, hogy ismét a bőrös oldala legyen felül a húsoknak. Újabb 30 perc elteltével a légkeveréses funkciót átállítjuk pirítás üzemmódra, és kb. 5 percig ropogós barnára pirítjuk a liba bőrét.

Sárgarépás krumplipürével tálaltam. 

Mivel maradt még a húsból azt benne hagytam a kisült zsírban, és hűtőbe raktam.

Reggelre csodás sárgára dermedt a libazsír. Ezt természetesen nem hagyhattam annyiban, és kentem is reggelire egy jó kis libazsíros kenyeret, sóval, és erős pirospaprikával. Szavamra mondom csuda finom volt az is.

Jó étvágyat!

 

 img_2481_1.JPG

süti beállítások módosítása