Tréfli

Algír mentás bárárnyborda, harisszás csicseriborsó szószban, mazsolás kuszkusszal

2017. március 14. - Hársfalvai Hajnalka

Ennek a receptnek az alapjait még Algériában tanultam. A bárány náluk mindennapos eledel az asztalukon, így már tökéletessé fejlesztették az elkészítését. Eredetileg Harerának hívják, és inkább a leveshez áll közelebb.Kicsit módosítottam rajta, és inkább úgy döntöttem, hogy egy sűrűbb szószos változatát készítem el. 

A menta és a bárány olyan, mint a borsó meg a héja, verhetetlen párost alkotnak. Ugyanígy illik a sorba a kurkuma is, amitől nemcsak az íze,de a színe is pompázatos lesz. Készüljünk fel, mert időigényes ez az étel, de a végeredmény fantasztikus, és a siker garantált lesz. Akik az asztalunkhoz ülnek, úgy érzik majd, hogy Észak-Afrikában egy napsütötte kis bisztróban fogyasztják épp estebédjüket.

img_3878.JPG

Hozzávalók 4 személyre:

- 1- 1,5 kg bárányborda (attól függően, hogy mennyire kapunk tiszta húst, ha sok a faggyús rész rajta, akkor sok lejön belőle)

- 200 g csicseriborsó (nem konzerv!!!)

- egy csokor mentalevél

- 2 evőkanál harisszapaszta

- 1 dl paradicsompüré

- 2 evőkanál kurkuma

- 100 g mazsola

- 250 g kuszkusz

- olívaolaj

- őrölt római kömény

- 1 fej vöröshagyma

- 6 gerezd fokhagyma

- 1 dl tejszín a tálaláshoz

- 1dl natúr joghurt

- 1 csipet fahéj

- 1 csipet őrölt szegfűszeg

- 1 narancs reszelt héja (ha nem idegenkedünk a kissé édes ízektől a tányérunkon)

- 1 csipet őrölt csili

- só, bors

A húsokat bepácoljuk egy éjszakára. A pác hozzávalói: olaj, 3 zúzott fokhagyma, 1 evőkanál kurkuma, 1 evőkanál harissza, egy csipet őrölt kömény, só, bors ízlés szerint). Fontos,hogy a faggyús részeket kivágjuk, különben az íze benne marad az ételben.

Másnak a csicseriborsóval kezdünk. Legalább másfél óra kell majd hozzá, hogy megpuhuljon. Nem szabad megijednünk, mert amíg fő a legkevésbé sem kellemes az illata, de az íze mennyei lesz. A vizet folyamatosan pótolni kell majd, illetve sót is kell tenni a főzővízbe. Egy kis lépéselőnyt kell adni neki, mert a bárányunk sokkal hamarabb készül el. Amikor már jól megdagadtak a csicserik, de még kemények, akkor állhatunk neki a bordáknak. Nagyon forró olajban mindkét oldalát megsütjük, de csak épphogy néhány percig. Ezzel érjük el, hogy a nedvesség a sütés közben a húsban maradjon. Ezután betesszük egy olajjal kikent tepsibe, és lefedjük alufóliával, végül mehet a sütőbe 180 fokra, légkeveréses üzemmódra. Addig sütjük amíg teljesen meg nem puhul. Majd az utolsó 5 percre levesszük a fóliát róla, és pirítunk egy kicsit rajta.  

Amikor megpuhul a csicseriborsó, leturmixoljuk. Ha kell, akkor turmixolás közben adhatunk hozzá egy kicsit a főzővízből, hogy a mixerünknek könnyebb dolga legyen. A felkockázott vöröshagymát megfuttatjuk egy kis olajon, hozzáadjuk a harisszapasztát, és a maradék 3 gerezd fokhagymát zúzott formában, ezután jöhet a paradicsompüré, a só, a bors, a kurkuma, a fahéj, az őrölt szegfűszeg és a narancshéj. Jól összekeverjük, és hozzáadjuk a pürésített csicseriborsót. Néhány percig rotyogtatjuk, végül beleöntjük a joghurtot is, és az apróra vágott mentalevelek háromnegyedét is. Alaposan összeforraljuk, végül levesszük a tűzről. 

A kuszkuszt összekeverjük a sóval, borssal, egy kis olívaolajjal, illetve a mazsolaszemekkel, és kétszer annyi forró vízzel felöntöm és lefedve félreteszem negyed órára. 

Ezután jöhet a tálalás! Két elemmel egészül ki ezen a ponton a tányérunk. Egyrészről a szószra tálaláskor löttyintünk egy kis tejszínt, hogy légiesebb legyen. Illetve a legvégén az egész fogásra szórok a frissen felvágott mentától. Annyira életre kelti majd a bárány ízeit, hogy szinte hallani véljük majd boldog bégetését :-)

Mindenkinek jó étvágyat kívánok hozzá!

süti beállítások módosítása