Ez a böjt időszak senki számára sem könnyű. Azoknak, akik tartják egyrészről azért is nehéz, mert le kell mondani a húsról, másrészről még ráadásként ki is kell találni opciókat a helyettesítésére. Valljuk meg ez a kombó azért nem egyszerű, nekem legalább is a finomságokról való lemondás sosem ment egyszerűen. De ez az étel szavamra mondom egy csapásra feledteti az emberrel a húsnélküli lét szenvedéseit, amint beleharap a tavaszi, zsenge roppanós cukkinibe. Rádaásul még tele van vitaminnal is.
Hozzávalók 2 főre:
- 1 nagyobb szem cukkini
- 10 szem koktélparadicsom
- 5 közepes fej gomba
- 1 fej lilahagyma
- fél doboz tejföl
- 1 tojássárgája
- 4 szelet mozzarellasajt
- fél teáskanál erős pirospaprika (elhagyható)
- frissen őrölt tarkabors
- 1 csipet őrölt lestyán
A cukkinit félbevágjuk keresztben és hosszában is, és egy kés segítségével kivájjuk a belsejét. A lilahagymát felkockázzuk és megfuttatjuk egy kis olívaolajon. Ezután hozzáadjuk a gombát, megpirítjuk, ezután jöhet a koktélparadicsom. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a lestyánt és az erőspaprikát. Alaposan megkeverem, és félreteszem kicsit hűlni. A tejfölt összekeverem a tojássárgájával, illetve egy kis sóval. A sütőt előmelegítem 150 fokra légkeverésesre. A gombás ragu felét összekeverem a tejfölös keverékkel, és belekanalazom a cukkinikbe. Ezután jöhet a maradék gombaragu a tejfölös töltelék tetejére közvetlenül. Betoljuk a cukkiniket a sütőbe 10 percre. Ezután kivesszük egy pillanatra őket, és ráborítjuk a sajtszeleteket a tetejére. 5 percig sütjük, majd átállítjuk pirító funkcióra és addig hagyjuk bent a sütőben, amíg aranybarna nem lesz a sajt a tetején.
Tejföllel tálaljuk!
Jó étvágyat hozzá!