Lévén, hogy nincs tengerpartunk, igen nehéz friss tengeri herkentyűhöz jutnunk kishazánkban. Sokan nem is nagyon kockáztatnak ezen a téren. Ám, ha találunk egy megfelelő beszerzési forrást, akkor már semmi sem állhat az útunkba. Két helyen szoktam tengeri halakat és egyéb válogatott élőlényeket beszerezni. Az egyik a Metró áruház, a másik pedig a vásárcsarnok földszintjén lévő halas. Mindkét helyet bátran ajánlom. Jégtálcán érkeznek szinte teljesen frissen az áruk. Az áruk sem csillagászati, és tényleg egy teljesen új világ nyílik meg előttünk.
Ezúttal a belgák egyik legkedveltebb ételét készítettem el, a főtt feketekagylót : mussels-t. Roppant egyszerű fogás, ugyanakkor számtalan módon lehet variálni. A kedvenc elkészítési módom a fehérboros változat.
Hozzávalók 4 főre:
- 1 kg feketekagyló
- 5 szál angolzeller
- 3 szál sárgarépa
- 2 szál fehérrépa
- 3 dl tejszín
- vaj
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 fej vöröshagyma
- 2 dl száraz fehérbor
- 1 csokor friss petrezselyem
Egy kis vajon megfuttatjuk először a zúzott fokhagymát, a vöröshagymát, aztán az apróra vágott zöldségeket. Felöntjük a fehérborral, a tejszínnel, hozzáadjuk az apróra vágott petrezselymet. Kb 15 percig főzzük, épp addig, amíg a sárgarépa már majdnem megpuhul. Ekkor hozzáadjuk a kagylót is. És felöntjük annyi vízzel, hogy épp ellepje. Fedő alatt főzzük egészen addig, amíg az összes kagyló ki nem nyílik. Az a kagyló amelyik nem nyílik ki, azt már nem friss, azt távolítsuk el a többitől.
French fries-al és bagettel tálalva a legjobb.
Én ezúttal készítettem hozzá egy kis rák ragut is. De anélkül is királyi lakoma!
Jó étvágyat hozzá!