Tréfli

A legigazibb mamma mia bolognai

2018. január 12. - Hársfalvai Hajnalka

Rengeteg helyen ettem már bolognai ragus tésztát. Leggyakrabban spagettivel szokták tálalni, és bizony több millió változata létezik. Azonban sajnos azt tapasztaltam, hogy kevés helyen tudják igazán jól elkészíteni. Leggyakrabban egy túlcukrozott paradicsomleveshez hasonló végeredmény születik, ami könnyen elveheti az ember kedvét ettől az amúgy kiváló ételtől.

Olaszországban viszont szinte bármelyik utcasarkon rendelünk bolognai-t, elégedett mosoly kíséri az ételfogyasztásunkat. Kíváncsi voltam, hogy mi lehet a titok, és arra jöttem rá, hogy van néhány elsőre furcsának tűnő hozzávaló, ami nélkül nem lesz az igazi. Egyrészről sárga és fehérrépa is kellenek hozzá egyaránt, a vörösbor is nélkülözhetetlen, és bármennyire is érdekes, bizony fahéjat is kell hozzáadni a tökéletes eredmény érdekében. 

img_9018.JPG

Hozzávalók 4 személyre:

- 600 dkg vegyes darálthús (marha, sertés)

- 3 dl paradicsompüré

- 1 vöröshagyma

- 2 gerezd fokhagyma 

- 1 nagyobb szál sárgarépa

- 1 szál fehérrépa

- 1 dl vörösbor

- 3 babérlevél

- fél tk őrölt fahéj

- só, bors

- 15 dkg parmezán

- tészta a tálaláshoz

A répákat megpucolom, és lereszelem. A  vöröshagymát felkockázom, és megfuttatom egy kis olívaolajon. Ha üveges, hozzáadom a darálthúst, és egy kis teáskanálnyi lisztet. A liszt nem kötelező, de jó trükk, ha nem szeretnénk, hogy a hús összegombócosodjon. Kicsit pirítom, majd hozzáadom a lereszelt répákat, és fedő alatt párolom egy kicsit. Jöhet a paradicsompüré, és a vörösbor. Fűszerezem, és belereszelem a parmezánsajt felét.

Lefedem, és alacsony lángon kb egy óráig főzöm. Időnként megkevergetem, nehogy odaégjen. Egy óra elteltével kiveszem a babérleveleket, és alaposan összekeverem. 

Tésztával, és reszelt parmezánnal a tetején tálalom.

Jó étvágyat hozzá!

süti beállítások módosítása